Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Regering neemt volk in de maling’

‘Regering neemt volk in de maling’

17/04/2018 08:34 - Ivan Cairo

‘Regering neemt volk in de maling’

 

PARAMARIBO - De regering heeft erkend dat voor de invoering van de belasting toegevoegde waarde (btw) nog veel moet worden voorbereid. De streefdatum van 1 juli wordt niet gehaald waardoor de introductie naar een nader te bepalen datum is verschoven. Het ministerie van Financiën maakte dit zondagavond bekend.

Eerder hadden verschillende groepen in de samenleving waaronder vakbeweging en bedrijfsleven al gezegd dat de regering de invoering liever degelijk kan voorbereiden en de streefdatum verschuiven. Hierdoor zou onder andere voorkomen moeten worden dat de invoering voor grote problemen zorgt, zoals gebeurd is bij de basiszorgverzekering. De Ware Tijd  verneemt dat voor de voorlichtingscampagne reeds SRD 2 miljoen is betaald aan het bedrijf dat de gunning hiervoor kreeg.

"Reeds maanden van te voren heb ik aangegeven dat het niet haalbaar was, maar de regering bleef volharden dat het ingevoerd zou worden per 1 juli", stelt VHP-assembleelid Asiskumar Gajadien. Volgens hem staat de regering niet te popelen om de btw in te voeren, "maar doet ze het slechts voorkomen alsof ze dat wil."

Hij zegt dat de regering dit alleen doet, omdat ze aan internationale beoordelaars reeds drie jaren zegt dat zij het belastingsysteem zal hervormen en in dat kader btw zal introduceren. "De regering neemt niet alleen het volk in de maling, maar ook de internationale organisaties waarmee zij werkt op financieel- en fiscaal gebied."

Ondanks dat er keer op keer op gewezen werd dat introductie van de btw geen haalbare kaart was vanwege de gebrekkige capaciteit bij Financiën, de slechte voorbereiding en gebrekkige voorlichting hielden beleidsmakers vol dat 1 juli wel gehaald zou worden. Nu blijkt anders.

Donderdag stelde Ravaksur, de Raad van Vakcentrales in Suriname tijdens een persconferentie dat hij met de regering van inzicht verschilt over de btw. "Zeker als we luisteren naar de voorlichtingscampagne. Dan merk je dat men btw meer ziet als bijna een inkomstenbron om overheidstekorten te kunnen opvangen", stelde Ravaksur-coördinator Robby Berenstein.

Berenstein waarschuwde dat het land niet in een avontuur gestort moet worden door de btw op 1 juli door te drukken. Zondagmiddag uitte Asfa-voorzitter Wilgo Bilkerdijk in het programma 'Welingelichte kringen' op Radio ABC zijn twijfels over de invoeringvoering van de btw op 1 juli. Volgens hem is er nog veel dat voorbereid moet worden waardoor de voorgenomen introductiedatum hem niet haalbaar leek.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina