Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Genoeg is genoeg!

COMMENTAAR: Genoeg is genoeg!

16/04/2018 12:00

COMMENTAAR: Genoeg is genoeg!

 

PARAMARIBO - DE SURINAAMSE VOETBALBOND zal om negatieve ontwikkelingen in de voetballerij nu echt hard moeten optreden tegen bestuurders, coaches en teams die hun boekje te buiten gaan. Het komt te vaak voor dat de bond ogenschijnlijk uit eigenbelang mensen die over de schreef gaan ongestraft laat of een lichte, bijna symbolische straf oplegt. Eens zal dit fluwelenhandschoenengedrag zich wreken.

In het sportcommentaar is vaak gewezen op de wijze waarop de SVB omgaat met misdragingen van spelers, coaches en bestuurders. Woensdag ging het weer mis, nu bij de bekerwedstrijd tussen SNL en Real Leiding. Spelers, technische staf en bestuur van Real Leiding waren het niet eens met beslissingen van arbiter Sergio Rozenhout en lieten dit blijken in woord en gebaar. Na de wedstrijd kwam het bijna tot een handgemeen met supporters, die, toen hij wegreed, op en tegen zijn auto sloegen. De SVB zal deze acties zonder aanzien des persoon zwaar moeten afstraffen.

In het buitenland worden clubs verantwoordelijk gehouden voor het gedrag van hun supporters en gestraft. De Spaanse Voetbalbond heeft zelfs niet geschroomd Gouden Bal-winnaar Cristiano Ronaldo zwaar te straffen toen hij aan het lichaam van de arbiter kwam. De SVB handelt in soortgelijke gevallen met een fluwelen handschoen, maar zal nu mensen of ploegen, die zich op één of andere manier tegen de wedstrijdleiding misdragen, zware straffen moeten opleggen om misdragingen met wortel en tak uit te roeien. Aan de andere kant moet de SVB zorgvuldiger zijn bij het aanwijzen van arbiters voor wedstrijden en voorkomen dat zelfs de schijn van partijdigheid kan worden gewekt.

Zo is het bijna de kat op het spek binden om Sergio Rozenhout, in het dagelijks leven militair, de bekerwedstrijd van het legerteam SNL tegen Real Leiding, te laten fluiten. Immers, het bloed kruipt waar het niet gaan kan, luidt een bekend gezegde. Door dit soort situaties ontstaat al aan het begin van een wedstrijd een zeker wantrouwen tegen de arbiter en zal elke beslissing tegen - in dit geval Real Leiding - onder een vergrootglas worden geplaatst.

Toch moeten spelers en bestuurders zich neerleggen bij de beslissingen van de scheidsrechter. Coaches en spelers letten vaak op fouten van arbiters, terwijl zij soms niet geheel vrijuit gaan. Coaches moeten zich er ook rekenschap van geven dat zij naar hun spelers toe een corrigerende en begeleidende verantwoordelijkheid hebben en niet zelf in de fout gaan want dat leidt, ook bij volwassenen, tot kopieergedrag.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina