Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Brandstofblijheid

COLUMN: Brandstofblijheid

16/04/2018 14:00 - Von Zeggen

Giwani Zeggen

Giwani Zeggen  

Je zou ze bijna een compliment willen geven. De mensen in de regering die hebben bepaald dat de Staat tijdelijk zeventien SRD-cent per liter inlevert om de brandstofprijs niet hoger te laten worden dan die al is. Zeer terecht. Waarom zou de samenleving elke keer de klappen moeten opvangen, terwijl de NDP ons in aanloop naar de verkiezingen van 2010 beloofde dat ze de governmenttake zou afschaffen.

Bijna acht jaar later is die brandstofbelasting nog altijd alom aanwezig en zelfs hoger. Dat de regering nu zelf ook een keer iets inlevert, is niet meer dan rechtvaardig.En het lijkt erop dat ze in het Paleis zo af en toe toch lezen en luisteren. Vorig jaar was er ook een plotselinge drastische verhoging van de brandstofprijs. Toen wees minister Welzijn, euhm ik bedoel ex-minister Welzijn (het gaat allemaal zo snel), met de beschuldigende vinger richting de orkanen die hadden gezorgd voor chaos in het Caribisch Gebied. Zelfs raffinaderijen moesten de deuren sluiten. Het zou slechts van tijdelijke aard zijn. De regering trof geen blaam.

Natuurlijk trof de regering blaam, want ze heeft niet zoals beloofd in 2010 de governmenttake afgeschaft. Ten tijde van orkaan Irma deed ik het voorstel dat de regering, omdat de sluiting van de raffinaderijen slechts van tijdelijke aard zou zijn volgens Welzijn, ook tijdelijk minder governmenttake zou berekenen bij de brandstoftarieven. Echter, Ferdinand kwam met een andere oplossing destijds. Hij vond dat we minder moesten klagen en tegelijkertijd ook minder moesten rijden in onze auto. Het was een schoolvoorbeeld van een bewindsman die de 'touch' met de gewone man en vrouw van de straat totaal kwijt is. Anders kan ik me niet indenken dat je zulke onzin bedenkt.

Enfin, u bent het vast vergeten, maar in september 2017 ging de brandstofprijs met vijftig SRD-cent omhoog. En niet de 34 SRD-cent die er nu in principe bovenop zou komen. Misschien had minister Hoefdraad het geld toen harder nodig dan nu en kon hij geen cent missen. Of het is dat de nieuwe minister van Handel, Industrie en Toerisme Stephen Tsang, enkele weken geleden ook nog zelf moest betalen voor zijn benzine. Hij weet dus hoe zwaar de brandstoftarieven drukken op het inkomen van de Surinamer. En dat alleen omdat het eerste kabinet-Bouterse het geld over de kling heeft gejaagd, waardoor na 25 mei 2010 niet alleen zijn looptijd als democratisch gekozen president is verdubbeld, maar ook de koers voor de US dollar.

Belangrijk is echter dat nu wel een deel van de governmenttake wordt ingeleverd. Daarom begon ik met te stellen dat ik ze bijna een compliment zou willen geven. Na het lezen van het persbericht van het NII, verdween echter alle motivatie om wie dan ook een pluim op de hoed te geven. Uit de verklaring blijkt immers weer dat beleid maken niet het sterkste punt van deze regering is. Ten eerste wordt gesteld dat het een tijdelijke maatregel is. Oké, tot wanneer? En wat moet er gebeuren dat wij die zeventien cent weer uit eigen zak moeten betalen? Het meest logische zou natuurlijk zijn dat de maatregel wordt ingetrokken op het moment dat de internationale brandstofprijs weer naar een 'aanvaardbaar' niveau daalt.

Nee, het wordt in het midden gelaten, om op termijn een reden te vinden om ons niet alleen die zeventien cent maar ook een nog veel hogere brandstofprijs door de strot te douwen. In hetzelfde persbericht staat immers dat de verhoging is toe te schrijven aan de situatie in het Midden-Oosten. En volgens de regering zal die nog enige tijd aanhouden en zelfs escaleren. En elke koe van zondag, ook uw maandagskoe Von Zeggen, weet dat hoe langer Trump raketten blijft afvuren op Syrië, des te meer de wereldmarktprijs voor brandstof zal stijgen.

Over een escalatie wil ik het al helemaal niet hebben. Dat zullen we uiteraard merken aan de pomp. En per saldo levert de Staat minder in dan zeventien cent, omdat bij een hogere wereldmarktprijs Staatsolie meer winst maakt en er dus ook meer dollars worden overgemaakt op de rekening van Financiën. Daarom is het te hopen dat het 'tijdelijk' van de regering voortduurt, ook als de prijs nog verder stijgt. En niet dat we nu blij gemaakt worden met zeventien cent, om straks weer het gelag te moeten betalen; dubbel en dwars.

giwani@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina