Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Winnie Mandela met staatseer begraven

Winnie Mandela met staatseer begraven

14/04/2018 15:32

Militairen dragen de kist van Winnie Madikizela-Mandela, na haar uitvaartdienst in het Orlando Stadium in Soweto, Zuid-Afrika. Madikizela-Mandela stierf op 2 april op 81-jarige leeftijd.

Militairen dragen de kist van Winnie Madikizela-Mandela, na haar uitvaartdienst in het Orlando Stadium in Soweto, Zuid-Afrika. Madikizela-Mandela stierf op 2 april op 81-jarige leeftijd. Foto: AP / Themba Hadebe  

SOWETO - Duizenden Zuid-Afrikanen zijn zaterdag in Johannesburg bijeengekomen om de begrafenis van Winnie Mandela bij te wonen. De ex-vrouw van de voormalige president Nelson Mandela overleed vorige week op 81-jarige leeftijd. Nomzamo Winifred Zanyiwe Madikizela, bekend als Winnie Mandela, was langere tijd ziek en was sinds het begin van het jaar meerdere keren in het ziekenhuis opgenomen.

De kist, omhuld met de nationale vlag, werd getoond in het voetbalstadion van Soweto, een township in het westen van Johannesburg en destijds broedplaats van verzet. Winnie Mandela is geboren in 1936 in Zuid-Afrika. Ze ontmoette Nelson Mandela in 1957 en trouwde een jaar later met hem.

Nelson Mandela werd in 1962 opgepakt voor zijn strijd tegen het apartheidsregime. Tijdens zijn gevangenisstraf zette Winnie Mandela de strijd voort. Ze leidde veel vrijheidsmarsen en werd voorzitter van de vrouwenorganisatie van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC). De partij was destijds verboden. Winnie Mandela zat zelf anderhalf jaar vast in de gevangenis in 1969 en 1970. NU.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina