Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • VS, VK en Frankrijk voeren vergeldingsaanval uit

VS, VK en Frankrijk voeren vergeldingsaanval uit op Syrische doelen

14/04/2018 09:00

VS, VK en Frankrijk voeren vergeldingsaanval uit op Syrische doelen

Foto: Hollandse Hoogte  

DAMASCUS - De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk hebben zaterdagochtend vroeg drie doelen aangevallen in Syrië die te maken hebben met het Syrische chemische wapenprogramma. De aanval is een vergelding voor de vermeende gifgasaanval van het Syrische leger vorige week.

Het eerste doel was een wetenschappelijk onderzoekscentrum in de buurt van Damascus, zo maakte de Amerikaanse generaal Joseph Dunford bekend. Dertien kruisraketten zouden er zijn neergeschoten. De Syrische staatstelevisie meldt dat de raketten zijn neergehaald in de buurt van de plaats Al-Kiswah, iets ten zuiden van de Syrische hoofdstad.

Het tweede doel was een wapenopslag ten westen van Homs, waar onder meer het gifgas sarin werd bewaard. Ten derde werd een opslag- en commandocentrum in de buurt van het tweede doel gebombardeerd. Generaal Dunford sprak van een éénmalige aanval om de Syrische regering een duidelijke boodschap te geven en verdere escalatie in de regio te voorkomen. Volgens de generaal zijn de doelen zo uitgekozen dat de kans op burgerslachtoffers en Russische slachtoffers zo klein mogelijk is.

Volgens Syrische staatsmedia zijn er bij Homs drie burgers en zes militairen gewond geraakt bij de raketaanval. De Russische president Poetin heeft de aanval veroordeeld. "Wij helpen de legitieme regering van Syrië", aldus Poetin in een verklaring. "De huidige escalatie rond Syrië heeft vernietigende gevolgen voor de internationale verhoudingen."

Frankrijk zegt Rusland voorafgaand aan de militaire actie te hebben gewaarschuwd. De aanval is een vergelding voor de veronderstelde gifgasaanval in Douma vorige week zaterdag. Rusland bestrijdt dat er tijdens de aanval op Douma gifgas is gebruikt door de Syrische regering. NU.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina