Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Blunder

COMMENTAAR: Blunder

14/04/2018 12:00

COMMENTAAR: Blunder

 

PARAMARIBO - DE BURGERLUCHTVAARTAUTORITEIT VAN Suriname, Casas, laat in een interview met de Ware Tijd weten niet op de hoogte te zijn van een onderzoek naar de vliegveiligheid bij de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij. Het instituut meldt dat er geen enkele melding van misstanden is binnengekomen en dat Casas het enige orgaan is dat volgens internationale regels een oordeel mag vellen over de vliegveiligheid.

Wanneer het bericht 'CIVD: Vliegveiligheid was nimmer in gevaar' - dat blijkt uitgegeven door de SLM - naast deze informatie wordt geplaatst, valt een zorgwekkende situatie op. Luitenant-kolonel Danielle Veira onder wie de Centrale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (CIVD) valt, geeft zonder blikken of blozen door dat Casas wel degelijk betrokken was bij het onderzoek. Dit betreft een enorme blunder. Trouwens, het is hoogst opmerkelijk dat niet de CIVD, maar het bedrijf dat onderzocht is (SLM), zelf verklaarde veilig te zijn.

Ter illustratie: de 'dief' verklaart zichzelf onschuldig na onderzoek door een collega-organisatie die daartoe niet bevoegd is. Het principe van controle wordt hierdoor compleet tenietgedaan. Immers, het is in belang van Suriname dat zijn staatsbedrijf SLM veilig verklaard wordt. Er mag dus ernstig getwijfeld worden aan het respect dat deze regering en haar exponenten hebben voor onafhankelijke controle-instanties. En hoewel er ook vraagtekens rijzen over het relaas dat Casas geeft, is zij wel gebonden aan internationale regels en is zij lid van internationale organisaties die het recht hebben de organisatie op de vingers te tikken.

Weet het hoofd van Bureau Nationale Veiligheid niet wat de wet zegt? Of heeft ze in het belang van haar regering ervoor gekozen na te praten in de hoop dat oplettende media haar informatie niet zouden verifiëren? Hoe het ook zij, dit is een schandelijke vertoning van de hoogste orde, die een zichzelf respecterende regering met een grote boog had moeten vermijden. Echter, vicepresident Ashwin Adhin koos ervoor met beide benen in de smurrie te stappen door de SLM-verklaring niet alleen te ondersteunen, maar ook erop te zinspelen dat Robbi Lachmising mogelijk weer directeur wordt van de SLM.

Daarmee heeft hij zich dus ook gemengd in het welles-nietesspel van de ex-directeur met de harde feiten. Deze regering en haar exponenten zijn aan het begin van hun zittingsperiode een zogenaamde kruistocht tegen corruptie begonnen. Maar in daad omzeilen zij bestaande controle-instanties die ervoor moeten zorgen dat zaken richtig verlopen. Daden zeggen veel meer dan voornemens ooit zouden kunnen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina