Registreren | Inloggen       Colofon
  •  

COLUMN: Troost

14/04/2018 14:00 - Ganga

Sharda Ganga

Sharda Ganga  

Ik wil u vandaag enige troost bieden. Dat u aan het einde van dit stukje kunt verzuchten: ‘ja, het kan erger dan Suriname’. Er is echter zoveel smeuiigs in Suriname zelf gebeurd de afgelopen tijden dat het wel enige discipline vraagt om op het troostrijke pad te blijven. Maar ik zal mijn best doen. Een vriend mailde me ter opbeuring enkele krantenartikelen over de regering op Trinidad en Tobago. Sjongejonge, daar kunnen we een puntje aan zuigen.

Ook daar bij onze vrienden blijkt pionnen schuiven, oftewel 'reshuffelen' een geliefd tijdverdrijf van regeerders. Alleen hebben zij het tot een ware kunst verheven, vanwege het onderscheid dat ze maken tussen Ministers of and Ministers in. Ik snapte er niets van, maar na geduldige uitleg van vriend, een native Trini, begrijp ik dus dat 'Minister of Housing' de Minister is van Huisvesting, en dat een minister in een ministerie, iets is als een onderminister - Minister of Urban Development IN the Ministry of Housing, is dus de onderminister van stedelijke ontwikkeling in het ministerie van Huisvesting. Oké, dat was de eerste stap naar het begrijpen. Haalt u even diep adem voor u aan de volgende alinea begint, en haal er het liefst pen en papier bij.

Dan komen we nu bij het reshuffelen. Een minister 'van' werd gedegradeerd tot minister 'in' een ander ministerie, vanwege beschuldigingen van seksueel wangedrag, waarbij het slachtoffer werd overgeplaatst naar een ander ministerie. Toevallig het ministerie waar de gedegradeerde minister naar toe werd geshuffeld. Pas na de shuffle besefte de premier dat, dus van minister of, werd de meneer minister 'af'. Dat leverde een nieuw record op voor T&T - de kortstzittende minister. Het vorig record was in handen van een mevrouw die op haar inauguratie verscheen vergezeld van een bekende zware jongen.

Twee dagen na de inauguratie was ze minister af, maar geen nood, enige tijd later werd ze gewoon een minister 'in', onderminister dus, in het ministerie van Public Administration and Communication. En sinds enkele dagen is ze weer daar de echte hoofdminister van, want ze vervangt de vorige minister die al geruime tijd vanwege ziekte in het buitenland vertoeft. Die is nu slechts minister 'of'. (Ik hoop dat u deze tekst eens kunt gebruiken om het belang van de juiste voorzetsels aan uw kinderen uit te leggen.) Al bij al zijn er meer dan twintig geshuffelde ministers geweest tussen april 2016 en april 2018 - en ik heb het nog steeds niet over Suriname, knap toch?

Nog een verhaal om mij te weerhouden van het klagen over Suriname: in Argentinië hadden een aantal politieagenten en één commissaris een heel aparte verklaring voor het verdwijnen van ruim vijfhonderd kilo in beslag genomen marihuana. Moismoisi nyan en - de muizen hebben het gegeten. Zijn er misschien ook vraatzuchtige muizen bij ons ministerie van Sport- en Jeugdzaken? Die weliswaar geen marihuana, maar wel srd'tjes lusten. Toch frappant dat er SRD 150.000 in een kas van een ministerie te vinden was in deze tijd - en ik kom ook nog een ander keer terug op de kronkelredenering die maakt dat men een directoraat Cultuur meent te moeten plaatsen bij een ministerie van Sport- en Jeugdzaken.

Grote gruwelijke politiek gemotiveerde onzin, en totaal onbegrip van wat Cultuur werkelijk zou moeten zijn, en werkelijk is, en oh, heb ik toch dat ei gelegd. Ai, toch niet gelukt om helemaal troostrijk te zijn. In elk geval heb ik nog steeds mijn kiezen op elkaar kunnen houden als het gaat om de reddende, maar niet bepaald zelfredzame, jongere mensen van het land. Een ware prestatie.

gangadwt@gmail.com

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina