Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Occupanten Leiding 20 laten weer van zich horen

Occupanten Leiding 20 laten weer van zich horen

13/04/2018 05:01 - Merredith Bruce

Vrouwen van Leiding 20 bij de protestactie van The Next Generation.

Vrouwen van Leiding 20 bij de protestactie van The Next Generation. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Martin Atencio, die jaren geleden is opgekomen voor illegale bezetters van percelen te Leiding 20, laat na bijkans vijf jaar weer van zich horen. Sinds 2013 is het stil geweest rond zijn persoon. Hij vond dat het te lang duurde voordat er een oplossing kwam voor deze groep om legaal ergens te kunnen verblijven.

Atencio vertelt desgevraagd dat er tijdens het bewind van toenmalig minister Michael Jong Tjien Fa van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer via een brief aan de mensen was toegezegd dat ze met een ander perceel gecompenseerd zouden worden om legaal te kunnen verblijven. "Dat is nooit gerealiseerd." Hij zegt dat in 2015 navraag is gedaan hierover bij de instanties maar de mensen kregen nul op het rekest.

Atencio heeft donderdag samen met enkele leden van zijn organisatie Algemeen Belangenorganisatie Suriname (Abos) het protest van The Next Generation tegenover het regeringsgebouw aan de Sophie Redmondstraat bijgewoond. Daar waren ook een paar van de bewoners uit Leiding 20 bij. Hoewel het thema van de protestmars 'gezondheidszorg' was, hebben de mensen de activiteit aangegrepen om hun bezorgdheid over hun woonzekerheid te uiten.

Eén van hen vertelde dat ze onlangs door de politie is gebeld om zich samen met andere bewoners aan te melden op het bureau. Daar aangekomen is aan hen voorgehouden dat ze het bureau pas mochten verlaten wanneer ze hun familie hadden verteld om de bezette percelen te ontruimen. "Dit kun je de mensen niet aandoen. Er zijn afspraken gemaakt en we wachten op naleving daarvan", zegt Atencio. Het gaat om meer dan honderd personen.

De Abos-voorman hekelt het dat er leegstaande huizen zijn op woningbouwprojecten van de overheid die zijn uitgegeven maar niet worden bewoond, terwijl er mensen zijn die dringend een woning nodig hebben. Hij is zelf geen voorstander van woningbouw door de overheid, omdat de burger volgens hem daarmee afhankelijk wordt gemaakt. "Stimuleer de mensen met zelfbouw. Geef hen grond." Atencio is van plan om samen met de groep van Leiding 20 een petitie in te dienen bij de DNA-voorzitter. De groep komt in het weekend bijeen om een verdere strategie uit te zetten.

Share on Facebook    Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina