Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Nieuw kunstwerk in Moengo

Nieuw kunstwerk in Moengo

13/04/2018 21:31 - Van onze redactie

De Nederlandse PJ Bruyniks

De Nederlandse PJ Bruyniks Foto: KIIBI  

PARAMARIBO - De Nederlandse PJ Bruyniks, die al enige tijd in Suriname vertoeft als ‘Artist in Residence’, heeft in samenwerking met lokale vaklieden en kunstenaars een nieuw kunstwerk vervaardigd. ‘Move, Don’t be a chicken, Move’, zoals het kunstwerk heet, wordt zaterdag onthuld en feestelijk overgedragen aan de bewoners van Moengo.

Het object, ruim zes meter hoog, is een monument om nieuwe verhalen te maken. Het staat bij de rivier achter het marktgebouw en is van grote afstand al zichtbaar. Dit beeld zal zeker de bron zijn van allerlei nieuwe verhalen. Zaterdag vanaf vier uur wordt er getekend, gezongen, gedanst, muziek gemaakt en gegeten bij het nieuwe kunstwerk. Ook worden de tekeningen getoond die gemaakt zijn door tientallen kinderen bij Tembe Art Studio (TAS) en in de omliggende dorpen. De tekeningen leggen een relatie met het doel van het nieuwe kunstwerk: een plek voor nieuwe verhalen.

Het idee en initiatief zijn gekomen van Bruyniks. Daarna zijn de metselaars Bane en Ricardo erbij gehaald om een sokkel met 24 zijden te maken. De beeldhouwers Dona en zijn zoon Watson hebben de letters gesneden die het woord 'Move' vormen op de sokkel. De lasser Eddy Asmoredjo heeft de abstracte kip gemaakt, terwijl de twee traditionele beelden van dansende mensen op deze kip vervaardigd zijn door de bekende beeldhouwers David Linga en Rast2. Het maken van het beeld is mogelijk gemaakt door Stichting Kibii en het Nederlandse Mondriaanfonds.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina