Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • 'Multinationals bewegen lokale kip te kopen'

'Multinationals bewegen lokale kip te kopen'

13/04/2018 09:27 - Ivan Cairo

Lokaal geproduceerde kip

Lokaal geproduceerde kip Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Het is assembleeleden een doorn in het oog dat buitenlandse multinationals in plaats van lokaal geproduceerde kip geïmporteerde kip aanschaffen om hun arbeiders te voeden. Hierin zal verandering moeten komen.

Het beleid van de regering moet gericht zijn op stimulering van lokale kipproducenten in de werkgebieden van de multinationals, vinden de parlementariërs. Deze pluimveehouders moeten hun productie verhogen en op basis van veilige voedselstandaarden te produceren. Deze kwestie werd aangezwengeld door Dinotha Vorswijk van Abop.

Het college behandelde donderdag de wet ter verhoging van de invoerrechten op kip en kipdelen. Fractiegenoot Marinus Bee wilde weten wat de regering zal doen om te bereiken dat lokale producenten wel kunnen voldoen aan de vraag van de buitenlandse maatschappijen.

DNA-voorzitter Melvin Bouva merkte op dat hij over deze kwestie heeft gesproken met één van de multinationals. Hij kreeg te horen dat kipproducenten in de gebieden waar de multinationals opereren niet in staat zijn om de gevraagde hoeveelheden te leveren. Ook voldoen ze niet aan de kwaliteitsstandaarden.

Maar volgens NDP-fractielid Keshopersad Gangaram Panday is een Surinaamse producent die al kip leverde en zelfs kon voldoen aan een ruimere vraag gewoon aan de kant werd gezet omdat de buitenlandse maatschappij overstapte naar importkip. De regering werd gevraagd wat zij zal doen om de binnenlandse producenten in de gelegenheid te stellen om aan de vraag van de bedrijven te kunnen voldoen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina