Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Derde protestdag focust op falende gezondheidszorg

Eén minuut stilte voor 'slachtoffers' gezondheidszorg

13/04/2018 08:07 - Merredith Bruce

Eén minuut stilte voor 'slachtoffers' gezondheidszorg

Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Betogers hebben donderdag op de derde protestdag van The Next Generation tegenover het Franklin Essed-gebouw één minuut stilte in acht genomen voor personen die als gevolg van de situatie binnen de gezondheidszorg zijn komen te overlijden. Het gaat bijvoorbeeld om personen die vanwege hun ziekte dringend naar het buitenland moesten voor hulp en tevergeefs instanties hier hebben afgelopen om dat te verwezenlijken.

Martin Atencio van de Algemene Belangenorganisatie Suriname (Abos) die de eerste spreker was, heeft dit onderwerp aangesneden. Hij beschreef een situatie van een vrouw die aan kanker leed en voor hulp naar het buitenland moest. Atencio hekelde het dat er geen open oor is getoond voor de publieke noodkreet van deze persoon, die hij bij naam heeft genoemd. De vrouw heeft geen hulp gevonden en is vorig jaar komen te overlijden.

"Ik vraag me af, hoorden en zagen de parlementariërs en de president dat niet?" vroeg Atencio geërgerd. Het kon er bij hem niet in dat de president vorig jaar naar Cuba is vertrokken met zijn gezin voor medische hulp, terwijl er personen zijn die zich door de economische situatie geen adequate medische zorg kunnen permitteren. "Als je kijkt naar '1 voor 12' of soortgelijke programma's zie je hoe mensen bedelen voor donaties om geholpen te worden. Als ze dat niet kunnen vinden gaan ze dood!" riep Atencio door de microfoon. Na zijn toespraak vroeg de conferencier om één minuut stilte.

Radjoe Bhikharie beweerde dat hij zelf een lange lijst van namen heeft van personen die als gevolg van het slechte zorgsysteem zijn komen te overlijden. "Yu e wipi unu nanga tiki! Yu e naki wi nanga tiki! Mi no man teki en moro! Mi bille kon blauw", richtte de spreker zich tot de beleidsmakers. Goede gezondheidszorg is slechts voor een groepje mensen weggelegd, zei Ahilia Welles tijdens haar toespraak. "Mensen die ziek zijn moeten naar programma's gaan om te bedelen en het lijkt een normale zaak. We accepteren het allemaal. Wel vandaag zeggen we het is genoeg! A keba!"

Elke betoger kreeg een roze briefje mee, bestemd voor de Zorgraad die toeziet op de handhaving van de wet Nationale Basiszorgverzekering. In de brief worden puntsgewijs situaties opgenoemd die zich in de praktijk voordoen en in strijd zijn met deze wet. Zo zou de Staat niet voldoen aan zijn verplichting om de premie te betalen voor personen tussen nul en zestien jaar en voor zestigplussers. "Nu blijkt dat er tal van gevallen zijn waarbij de verzekering van personen in genoemde leeftijdscategorieën afgewezen of niet verlengd wordt."

In de brief worden nog meer punten genoemd die in strijd zijn met de wet. De mensen moesten hun handtekening plaatsen onder het schrijven en hebben het gisteren ingediend bij de Zorgraad. Xaviera Jessurun, vertegenwoordiger van The Next Generation, merkte op dat de groep "veel weerstand en tegenstand" ervaart. "We moeten elke keer een plan net iets omgooien zodat we door kunnen gaan met deze strijd. Heb geduld." De actiegroep gaat nu evalueren en zich beraden over een vierde protestdag.

Share on Facebook    Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina