Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • DNA keurt verhoging importtarief kip goed

DNA keurt verhoging importtarief kip goed

13/04/2018 07:07 - Wilfred Leeuwin

DNA keurt verhoging importtarief kip goed

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De verhoging van het importtarief voor buitenlandse kip van 20 naar 40 procent is bij lange na niet voldoende om de lokale markt te beschermen. Bij de debatten in De Nationale Assemblee bleek dat er veel meer gedaan zal moeten worden om de eigen Surinaamse sector tenminste concurrerend te laten zijn.

De verhoging is donderdagavond officieel bekrachtigd door het parlement met algemene 27 stemmen voor, één stem tegen en één onthouding. Coalitielid Celsius Waterberg vindt dat deze verhoging de sector niet ten goede komt en kip onbereikbaar zal maken voor de gemeenschap. Hij heeft niet deelgenomen aan de stemming.

Volgens minister Stephen Tsang van Handel, Industrie en Toerisme is het nu en in de nabije toekomst niet mogelijk dat de Surinaamse kip de importkip met lagere prijzen kan beconcurreren. Daarvoor is de Surinaamse markt veel te klein, wordt er te weinig geproduceerd en zijn er tal van andere aspecten waardoor het onmogelijk is om Surinaamse kip goedkoper te leveren dan die uit het buitenland.

Tsang benadrukt dat met de aanname en de tariefsverhoging het niet betekent dat kip in de handel nu duurder wordt. De importtariefverhoging is al effectief sinds deze in augustus vorig jaar is toegekend door de regering en er al een prijsverhoging per kilo van kip is ingegaan. Om lokale kip te laten concurreren met de buitenlandse kip, moet het importtarief naar 100 procent worden gebracht, zoals elders in de Caribische regio het geval is.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina