Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Terreurverdachten

COMMENTAAR: Terreurverdachten

13/04/2018 12:00

COMMENTAAR: Terreurverdachten

 

VOOR ZOVER KAN nagegaan is het justitieel apparaat voor het eerst geconfronteerd met onderzoek naar Surinaamse verdachten die betrokken zouden zijn bij de voorbereiding van terroristische activiteiten op Surinaams grondgebied. Het heeft lang geduurd voordat de onderzoeksresultaten bij stukjes en beetjes naar buiten kwamen. Uit de gegevens bestaat geen twijfel dat de Surinaamse politie bij de aanhouding en de verzameling van feiten en omstandigheden flink moet zijn geholpen door buitenlandse inlichtingendiensten. Immers, het netwerk wereldwijd opgezet door terroristische organisaties is zich zodanig aan het uitbreiden dat geen kruid ertegen is gewassen.

De netwerken hebben geen uithangbord, opereren in de anonimiteit en eisen schokkende aanslagen op via hun moeilijk te lokaliseren spreekbuis. Alleen door internationale samenwerking en uitwisseling van gegevens neemt de pakkans van de bron van het kwaad toe. De aanhouding van verdachten in Suriname verdient een pluimpje, al of niet in samenwerking met buitenlandse inlichtingendiensten. In het pakket van de nationale veiligheid is ook opgenomen 'terrorismebestrijding', hoewel er een mythe bestaat dat er geen bezorgdheid hoeft te bestaan voor bedreiging in Suriname.

Op verdenking van het plegen van een terreurdaad zitten de twee verdachten nog vast. Intussen is de kantonrechter begonnen met het doorspitten van de lijvige dossiers. Hoewel de verdachten ontkennen dat zij banden hebben met de terroristische organisatie Islamitische Staat (IS), schijnt de politie aanwijzingen te hebben dat er wel contacten in die sfeer hebben plaatsgevonden. Als er mogelijke betrokkenheid bestaat tussen de verdachten en IS wordt een taai verhoor verwacht, want de training over de ideologie van de Islamitische Staat is hard en ongenadig. De bereidheid van levensbeëindiging in naam van de ideologie is sterk aanwezig. Dat is manifest bij zelfmoordaanslagen.

De tenlastelegging tegen de verdachten schijnt enige waarheid te bevatten, maar voor de rechter wordt het een moeilijke klus om in de details te duiken. Het kan een langdurig proces worden. Bij huiszoeking en in de auto van de verdachten heeft de politie meer dan honderd scherpe patronen gevonden. Wat zij met die patronen zouden doen is niet duidelijk. Uit het onderzoek is ook gebleken dat Whatsapp- en e-mailberichten zijn achterhaald over contact met leden van Islamitische Staat. Voldoende aanknopingspunten om de verdachten flink aan de tand te voelen. Hopelijk heeft het onderzoek zich ook gericht op tentakels die de verdachten hebben naar jongeren in Suriname.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina