Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Klompvoet en oud ijzer

COLUMN: Klompvoet en oud ijzer

13/04/2018 14:00 - PS

Philomena Bijlhout

Philomena Bijlhout  

Stafon, de jonge knul over wie ik regelmatig schrijf, is samen met enkele andere patiënten slachtoffer geworden van het elitaire, minachtend gedrag van een lokaal behandelende medicus. Zijn patiënten betalen het gelag voor zijn grof gedrag alsof het hier gaat om afgekeurd oud ijzer dat naar de schroothoop kan worden gebracht. Deze arts, die de organisatie van gecompliceerde operaties coördineert en uitvoert met collega’s uit het buitenland, heeft nooit laten weten dat de operatie van de jongen niet doorging. Terwijl de preoperatieve screening al was gedaan.

Een goede ziel, die waarschijnlijk de mentale druk van dit onbeschofte gedrag niet aankon, biechtte weken later op (omdat ik ging dieken) dat Stafon en enkele anderen nooit op de lijst zijn geplaatst. De artsen werken ook niet meer samen, hoorde ik weer van een ander. Waarom niet? Geen idee. Misschien omdat het om complexe operaties gaat die meer tijd kosten, maar relatief minder geld opleveren. Telt nu kwantiteit, niet de beroepseer en beroepseed, of spelen er andere belangen? Dit kan in ieder geval zo niet.

Je bent vijftien jaar, lichamelijk nog steeds gehandicapt, kunt fysiek zelfs minder dan vroeger en de tweede hersteloperatie van je ooit ernstig misvormde klompvoet is dringend nodig. Er zitten zelfs nog 'oud ijzeren' pennen van de vorige operatie in de voet. Bovendien hebben we samen een planning gemaakt hoe het beste om te gaan met zijn gemiste onderwijskansen van het afgelopen schooljaar, na de geplande operatie. Deze arts, die waarschijnlijk alleen aan zijn eigen welzijn denkt, schopt dus ook het overige leven van de knul in de war want als Stafon alsnog later dit jaar wordt geopereerd door het team uit het buitenland, duurt zijn afwezigheid op school nog langer.

Stafon verheugt zich op een leven zonder krukken. Met zijn skinny jeans waar grote gaten in zitten en supermooie gympen aan zijn voeten. Hij droomt van voetballen met zijn nichtjes, neefjes en zelfs zijn oma, omdat de behandelende orthopeed hem heeft beloofd dat hij dat weer zal kunnen. Ik schaam mij diep en voel mij bijzonder bezwaard dat ik hem en zijn moeder aan dit project heb laten beginnen want hier zijn andere mensen bij nodig. Sommige dingen kun je niet alleen realiseren en die afhankelijkheid maakt je kwetsbaar. Maar het meeste maak ik mij zorgen om zijn geestelijk welzijn. Hij heeft een mooie ziel en een goed hart. Knutselt aan fietsen van vrienden, pimpt ze en geeft ze een mooi kleurtje. Toch is zijn leven vastgeroest door de sociale malaise waar hij in zit. Ik hoop op een ommekeer. Dat gebeurt ook wel door de hulp van verschillende mensen.

Zoals een medewerker van justitie. Al langer dan een jaar werkt zij aan zijn dossier om voor hem de voorwaarden te onderzoeken waardoor hij de legale status kan verkrijgen want Stafon is nog steeds illegaal in ons land. Maatschappelijke rust, een veilig thuis en weer gezond zijn lijkt soms een eindeloze weg voor hem, omdat hij ook thuis regelmatig wordt geconfronteerd met de gevolgen van hun illegaliteit. Misschien is dat eigen aan de onzekerheid van elk onwettig verblijf in een land dat zorgt voor spanningen, frustraties en veel onzekerheid. Dat was ook merkbaar toen moeder zich moest melden bij het ministerie van Justitie.

Het departement heeft sinds kort kledingregels voor bezoekers: geen okselmouw, korte broek, slippers enzovoorts. Daar stond ze dan bij de ingang op hele goedkope badslippers, de Nederlandse taal niet machtig en ze voldeed al helemaal niet aan de kledingvoorwaarden. De blik waarmee de bewaking op haar neerkeek sprak boekdelen. Ze werd erg onzeker met als gevolg dat ze niet is verschenen op de vervolgafspraak. Nee, het leven van een economische vluchteling is misschien zelfs triester dan het leven van een arme Surinamer. Laten we waakzaam zijn voor moreel verval ongeacht om wie het gaat.

bijlhoutdwt@hotmail.com

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen