Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Ordereglement

COMMENTAAR: Ordereglement

12/04/2018 12:00

COMMENTAAR: Ordereglement

 

INTERPRETATIEVERSCHILLEN OVER DE inhoud van het Ordereglement van De Nationale Assemblee liggen zo ver uit elkaar dat ze irritatie in de hand werken. Het werk in het parlement dreigt telkens gestagneerd te worden, terwijl belangrijke wetsproducten op behandeling wachten. De hamvraag is of in DNA voldoende kennis bestaat over het reglement of opzettelijk een verkeerde interpretatie wordt gegeven over de inhoud van het document.

Het was dinsdag niet de eerste keer dat zoveel onnuttige uren zijn besteed aan een bijna oeverloze discussie over het Ordereglement. Wat is het breekpunt? Een openbare vergadering is niet doorgegaan omdat ondervoorzitter Melvin Bouva zonder voorkennis van de oppositie de agenda had samengesteld. Verweer van Bouva is dat het niet altijd lukt de oppositie inspraak te geven. De oppositie struikelde over behandeling van de samenwerkingsovereenkomst met het Afrikaanse land Equatoriaal-Guinea, in plaats van in behandeling nemen van belangrijkere vraagstukken. Bouva is verweten dat hij de vergadering had moeten verdagen nadat vicepresident Ashwin Adhin aan het woord was gekomen.

Of het nu een vast gebruik is of dat het Ordereglement het dwingend voorschrijft, onder alle omstandigheden dient inspraak te worden verleend aan de oppositie. Hoewel niet veel rendement wordt verwacht van een samenwerking met Equatoriaal-Guinea, heeft de gemeenschap het recht om zich daarover zelf een mening te vormen. In gevallen van verdagen of niet van de vergadering, moet dat duidelijk geregeld zijn in het Ordereglement.

De VHP speelt een politiek spelletje door het gebrek aan quorum te gebruiken om een vergadering geen voortgang te laten vinden. Het kan van geen kant kloppen dat de coalitie voor quorum moet zorgen. Alle assembleeleden krijgen een vergoeding. De presentielijst niet tekenen ondanks de fysieke aanwezigheid in of rondom het gebouw staat gelijk aan het onterecht schadeloosstelling ontvangen.

Wat de coalitie niet in dank wordt afgenomen, is dat leden lustig naar het buitenland vertrekken en uitstedig zijn, waarmee zij de kritieke fase waarin het staatsbelang verkeert, naast zich neerleggen. Assembleevoorzitter Jenny Geerlings-Simons heeft tijdens de verkiezingscampagne van 2015 gevraagd de NDP een dusdanig aantal zetels te geven dat het mogelijk zou zijn om quorumspook een hak te zetten. Haar wens ging in vervulling, maar als puntje bij paaltje komt voelt het volk zich in de steek gelaten. In dat opzicht heeft de oppositie gelijk, want de NDP heeft ruimschoots gehad wat die gevraagd heeft. De partij gaat daar prat op, maar maakt er geen gebruik van.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina