Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Framing, blaming, naming!

COLUMN: Framing, blaming, naming!

12/04/2018 14:00 - Pokay Tongo

COLUMN: Framing, blaming, naming!

Stuart Rahan  

Terwijl het land onder water loopt, de bevolking bijna letterlijk verzuipt en de nieuwe minister van Oh Wee denkt met twintig graafmachines de wateroverlast op te lossen, slaan politici hun slag door de regering nalatigheid te verwijten. Dat het Surinaamse politieke bedrijf leeft bij de waan van een regenachtige dag, is geen nieuw verschijnsel. Het regent overdadig dus heeft niemand het meer over de goudkoorts, dat Peneux jonge kinderen wil begeleiden, gaan duikboten makkelijk onder de radar door naar internationale bestemmingen. Trouwens, ik heb de president met geen woord horen reppen over de promotie van Su tot een ‘narcostaat’. Hij is toch de man die normaal gesproken Su als eerste feliciteert met het behalen van internationale successen?

Tussen het potje waterpolo, zwaarwichtige drugsvangsten en politiek opportunisme door wordt binnen de buitenparlementaire oppositie een robbertje olieworstelen uitgevochten. Hoofdrolspelers: Curtis Hofwijks (Ik ben moe) en Maisha Neus (Wil geen president zijn). Twee jonge politici die elkaar troffen op het Onafhankelijkheidsplein. Curtis kiest voor radicale herwaardering van de Surinaamse politiek. Weg met Bouta! Ja, volgens Curtis is Bouta de bron van alle ellende. Maisha Neus kon het kinderleed in de kindertehuizen niet meer aanzien en besloot naast Curtis in de felle zon op het plein te gaan zitten. Ze kijken beiden een andere richting uit en zien wel wie hen steunt. Als je die twee een jaar geleden samen zag optrekken in hun bijna eenzame strijd tegen de politieke afbraak zou jij je terecht moeten afvragen waarom zij opkomen voor mensen die niet voor zichzelf willen strijden?

Ze zijn beiden net dertig maar hebben zich in ruim een jaar tijd het leven van echte politici aangemeten. Politiek is niet voor watjes, ook al is Desi Bouterse de president. Je staat voor wat je zegt, ook al vindt de president jou een kuiken in de politiek. Toen hij zelf de politieke macht met geweld overnam, was zijn enige prestatie winst op de 10km Srefidensiloop. Van politiek had hij geen kaas gegeten. Intussen weten we wat hij ervan terecht heeft gebracht. Ellende op ellende, reshuffeling op reshuffeling om zijn eigen falen te camoufleren maar wel steeds met één doel voor ogen: enge tralies vermijden.

Curtis en Maisha zijn gegroeid. Ze hebben reden tot terugblikken, evalueren en vooruitkijken. Terugblikken valt echter niet mee. We weten allemaal dat Curtis de eerste was die de dek'ati had om pal voor het gezicht van de president diens vertrek te eisen. Hij werd weggehoond en beschimpt: als je moe bent moet je gaan slapen. Hij werd opgemerkt en groeide in zijn strijd. De vakbeweging werd bewogen tot acties. Maisha koos voor congressen met jongeren. Jongeren willen een gegarandeerde toekomst en zij kunnen die ook nog in eigen handen nemen. Toch is Curtis boos op Maisha. Zij lijdt aan grootheidswaanzin. In Nederland deed Maisha zich voor als redder van Su terwijl volgens Curtis nog meer mensen betrokken zijn bij de succesvolle beweging voor verbetering. Vooral het bedrijfsleven en de vakbeweging hebben volgens hem de strijd tegen Bouta body gegeven.

Hoewel Maisha in Nederland voorgesteld werd als de vrouwelijke Messias waar Su naarstig naar op zoek is, sprak zij toch liefdevol over Curtis. Er was zelfs bewondering. En Curtis op zijn beurt is best bereid politiek samen te werken met Maisha. Ik vraag mij af waarom zij beiden toch kozen voor een eigen politieke partij in plaats samenbundeling van de nieuwe politieke beweging tegen de oude corrupte bende. Weet je waar het mij aan doet denken? Aan oude politici die voordurend elkaar stoten onder de gordel geven. En dan te bedenken dat de verkiezingsstrijd nog niet echt is begonnen. Tot nu toe scoort Curtis weliswaar beter dan Maisha als je de likes op hun uitspraken tegen elkaar afzet: 712 - 200.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina