Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Amnesty: aantal executies wereldwijd gedaald

Amnesty: aantal executies wereldwijd gedaald

12/04/2018 04:58

Wereldwijd zitten zeker circa 22.000 mensen in de dodencel.

Wereldwijd zitten zeker circa 22.000 mensen in de dodencel. Foto: CORBIS  

LONDEN - Het aantal executies is in 2017 gedaald, net als het aantal terdoodveroordelingen, meldt mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een jaarlijks rapport. Vorig jaar vonden zeker 993 executies plaats, 4 procent minder dan een jaar eerder (1032) en 39 procent minder dan in 2015. Toen noteerde de organisatie 1634 executies, het hoogste aantal sinds 1989.

Er werden vorig jaar 2591 doodvonnissen uitgesproken, eveneens een afname ten opzichte van 2016 (3117). Van een daling was in Egypte geen sprake: daar nam het aantal doodvonnissen met 70 procent toe. De cijfers zijn niet volledig, omdat China in het rapport ontbreekt. Daar geldt alle informatie over terdoodveroordelingen als staatsgeheim, maar volgens Amnesty is China met duizenden executies en terdoodveroordelingen wereldwijd koploper.

In Iran, Saoedi-Arabië, Irak en Pakistan werden 84 procent van de executies uitgevoerd. De Verenigde Staten ontbreken voor de tweede keer op rij in de top 5. Amnesty ziet in de afnemende cijfers niet alleen goed nieuws. Volgens de mensenrechtenorganisatie werden in vijftien landen mensen terechtgesteld voor drugsgerelateerde zaken, wat volgens internationale wetgeving niet mag.

Ook werden mensen geëxecuteerd om misdrijven die ze als minderjarige hadden begaan. Ook mensen met een verstandelijke of geestelijke beperking werden op die manier berecht. Wereldwijd zitten zeker circa 22.000 mensen in de dodencel. Telegraaf.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina