Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Trump kondigt aanval op Syrië in tweet aan

Trump kondigt aanval op Syrië in tweet aan

11/04/2018 12:59

Bommen worden gereedgemaakt voor inzet aan boord van het vliegdekschip de USS Harry S. Truman.

Bommen worden gereedgemaakt voor inzet aan boord van het vliegdekschip de USS Harry S. Truman. Foto: US Navy  

WASHINGTON - Amerikaanse marineschepen in de Middellandse Zee staan gereed nu president Trump aanstuurt op een vergeldingsaanval tegen Syrië. In een tweet kondigde de president woensdag aan 'dat de raketten er aan komen' om Damascus te straffen voor de 'gifgasaanval' in Douma. Trump heeft diverse militaire opties: van een beperkte kruisrakettenaanval tot een grootschalige luchtcampagne.

"Maak je gereed Rusland, want ze komen er aan", aldus Trump in zijn opmerkelijke tweet, de eerste ooit waarin een Amerikaanse president een militaire aanval aankondigde. Trump reageerde boos op een dreigement van de Russische ambassadeur in Libanon dat Amerikaanse kruisraketten bij een luchtaanval op Syrië zullen worden neergehaald. "Ze zullen mooi, nieuw en slim zijn. Jullie moeten geen partner zijn van een beest dat zijn eigen volk doodt en ervan geniet", aldus de president, doelend op de Syrische president Assad. 

Terwijl het Syrische leger en de Russische luchtmacht zich voorbereiden op een Amerikaanse aanval, wikt en weegt Trump zijn militaire reactie. De president zou nu overwegen, zo melden Amerikaanse media, om Assad harder te straffen dan vorig jaar. Trump liet het toen, na een aanval met zenuwgas op burgers, bij een korte aanval met 59 Tomahawk-kruisraketten op de luchtmachtbasis Shayrat. Het was zijn eerste militaire actie als president.

Trump zou nu een militair plan hebben voor zwaardere bombardementen op meerdere doelwitten. Met zo'n grootschalige aanval kan Trump laten zien dat hij meende wat hij zei toen hij maandag beloofde dat "krachtdadig" zou worden opgetreden. De VS moeten echter oppassen in Syrië vanwege de Russische militaire aanwezigheid in het land. Slachtoffers onder de Russen kan Washington zich niet veroorloven. VK.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina