Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Minister Elias: ‘Niet meer plannen, maar uitvoeren’

Minister Elias: ‘Niet meer plannen, maar uitvoeren’

11/04/2018 00:02 - Ivan Cairo

Minister Antoine Elias van Volksgezondheid (r) ontvangt de felicitaties van zijn voorganger Patrick Pengel.

Minister Antoine Elias van Volksgezondheid (r) ontvangt de felicitaties van zijn voorganger Patrick Pengel. Foto: dWT  

PARAMARIBO - Door de jaren heen zijn al talrijke programma’s en plannen geschreven over wat er met de gezondheidszorg in Suriname moet gebeuren. Minister Antoine Elias van Volksgezondheid is daarom niet gebrand op het maken of laten maken van nieuwe plannen. Hij wil gewoon uitvoeren wat er al is. “Wij gaan niet meer plannen. We gaan uitvoeren”, stelt de bewindsman die dinsdag door president Desi Bouterse werd beëdigd als de nieuwe topman op het ministerie.

Elias wil niet veel kwijt over zaken die hij als minister gaat doen. De samenleving moet slechts volgen wat hij zal presteren. Hij zegt de ervaringen die hij de afgelopen jaren heeft opgedaan als directeur van het Mungra Medisch Centrum zeker te zullen meenemen in zijn nieuwe functie. Hij erkent dat gebrek aan geld een probleem vormt, maar met innovatieve ideeën kunnen, aldus de bewindsman, kleine problemen ook worden opgelost.

Hij merkt op dat ligdagtarieven een gevoelige kwestie zijn. Het is de vraag of de overheid de samenleving wil belasten met een peperduur zorgsysteem, aldus Eilas. Er zouden niet-traditionele bronnen aangeboord moeten worden om het zorgsysteem mede te financieren. Suriname beschikt volgens de minister over kundige medische specialisten en gezondheidstoerisme zou bevorderd kunnen worden, hetgeen extra deviezen in de staatskas zal opleveren. "We kunnen heel wat doen zonder dat dat al te veel geld gaat kosten."

Donderdag heeft de minister de eerste kennismakingsgesprekken met vertegenwoordigers in de gezondheidssector. Elias wil wel zodanige condities scheppen dat gespecialiseerde verpleegkundigen niet wegtrekken. Hij merkt op dat veelal de focus wordt gelegd op de medische specialisten, terwijl de verpleegkundige specialisten minstens even belangrijk zijn voor de sector. Ze moeten een betere waardering krijgen. Vooral de medewerkers in de operatiekamer, intensive care en psychiatrische verpleegkundigen, zei Elias kort na zijn beëdiging tegen journalisten.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina