Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Quo vadis!

COLUMN: Quo vadis!

11/04/2018 14:00 - Serieus!?

Ivan Cairo

Ivan Cairo  

Vaak vraag ik me af waar Suriname het aan heeft verdiend om in de situatie te verkeren waarin het nu is. Een regering die kennelijk de kluts kwijt is en niet goed weet hoe de economische crisis aan te pakken; ondernemers die met hun inhalige mentaliteit de consument sneller naar de verdoemenis helpen en vakbondsleiders met wie geen land te bezeilen valt. Nauwelijks goed hersteld van een ziekbed gilt Wilgo Valies op afstand dat de nieuwe minister van Onderwijs haar borst nu al nat kan maken, want hij komt eraan.

Dan heb je aan de andere kant een oppositie, althans het grootste deel daarvan, die in niets wat er gebeurt maar enig lichtpuntje ziet. Alles is zwart en gitzwart als je die gasten moet geloven. Zelfs aan de meest positieve ontwikkeling weten ze een negatieve draai te gegeven. Je wordt er gewoon niet goed van. Suriname is verworden tot een land waar het begrip 'algemeen belang' meer windowdressing is dan wat anders. De ene die deze woorden in de mond neemt klinkt nog holler dan de vorige die dat deed.

Heb je ook nog de dinsdag afgeronde ministeriële reshuffeling waarvan waarschijnlijk alleen de president weet waarom hij dat heeft gedaan. Want aan zijn uitleg vorige week woensdag kon geen enkele journalist een touw vastknopen. Waarschijnlijk andere mensen ook niet. Evenmin de vicepresident, want anders had hij het koeterwaals niet uitgekraamd, dat ministers zijn vervangen omdat ze goed waren. Welke weldenkende leider vervangt zijn beste krachten? Is dat logisch? Mocht het onverhoopt waar zijn wat de vicepresident heeft gezegd, dan hebben hij en de president het land nu opnieuw opgezadeld met een stelletje non-valeurs die mochten aanblijven als minister. Is dat in nationaal belang?

Hoe breng je met een stelletje oelewappers de zo gewenste ontwikkeling? Je vraagt je in gemoede af hoe hoogopgeleide mensen ertoe komen de meest domme uitspraken te doen. Is het om op te vallen of om interessant te doen? Interessanter zou het zijn geweest om helder aan te geven waarom minister X of minister Y is vervangen. Alleen van Robert Peneux kunnen we zeggen dat hij zelf ontslag heeft genomen. Over alle anderen is een zweem van onduidelijkheid geworpen wat schadelijk is voor hun reputatie. Maar dat is het handelsmerk van deze regering. Ze schittert niet in transparantie.

Zo worden daadkracht en aanpak van corruptie met de mond beleden, maar mensen, die niet meer in de zon kunnen lopen vanwege de boter op hun kop, blijven aanzitten in de posities die ze in de schoot geworpen kregen. De president gaat er al jaren prat op over het beste inlichtingennetwerk in het land te beschikken. Hoe is het dan mogelijk dat de topman bij een staatsorgaan nog steeds niet is vervangen, terwijl al enige tijd een geluidsopname circuleert waarop te horen is hoe dit sujet een aannemer aanspoort het bedrag op een door hem op te stellen offerte meer dan te verdubbelen? President, yu no sabi?

Knevelarij ten top. Te horen is dat de ondernemer aangeeft dat hij het beoogde werk voor een bedrag van 22.000 dollar kan doen. Meneer de knevelaar zegt doodleuk dat hij het bedrag moet opvoeren naar 55.000 dollar, zodat een deel in zijn zak kan verdwijnen. Zo zullen er kennelijk nog meer van dergelijke gevallen zijn en gedragen deze rasechte non-valeurs zich alsof staatsfinanciën de privéspaarpot is van hun vader en ze daar naar believen in kunnen graaien. Suriname, quo vadis!

ivancairo@yahoo.com

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina