Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Grootste witwassers van Suriname

‘Autohandel, goudopkopers en cambio’s grootste witwassers '

11/04/2018 08:39 - Ivan Cairo

‘Autohandel, goudopkopers en cambio’s grootste witwassers '

 

PARAMARIBO - Het witwassen van uit drugshandel verkregen inkomsten in Suriname gaat voornamelijk via autodealers, goudopkoopbedrijven en cambio’s. Zo concludeert het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken in haar ‘International Narcotics Control Strategy Report 2018’ (INCSR-2018). Dit rapport beschrijft de kijk van de VS op illegale drugshandel en witwassen in landen waarmee wordt samengewerkt en de activiteiten die de VS onderneemt om deze problemen aan te pakken.

Het witwassen van geld in Suriname is, aldus het State Department, nauw verbonden met transnationale criminele activiteiten gericht op cocaïnesmokkel, voornamelijk naar Europa en Afrika. Op basis van berichten in de lokale media wordt volgens de VS aangenomen, dat het grootste deel van de witgewassen opbrengsten in handen is van zowel nationale als internationale drugsorganisaties, die deze voornamelijk investeren in casino's, onroerend goed, cambio's, autodealers en de bouwsector.

"Er zijn aanwijzingen dat witwassen via handel voorkomt, meestal door de activiteiten van lokale autodealers, goudhandelaren en wisselkantoren", stelt Washington. Het is mogelijk dat witwassen in de formele financiële sector gebeurt via banken en cambio's. Er zijn echter geen indicaties, zegt de VS, dat de formele bancaire sector overmakingen naar de VS faciliteert van gelden die uit drugsactiviteiten zijn verkregen. Drugstransacties bestemd voor doorvoer in Suriname worden volgens het rapport doorgaans in US dollars gepleegd en deze gelden worden lokaal uitgegeven.

In het rapport wordt verder aangegeven dat de regering de afgelopen jaren een aantal stappen heeft ondernomen om de naleving van internationale anti-witwasnormen te verbeteren. Zo werd in 2016 wetgeving aangepast en goedgekeurd om een juridische entiteit op te richten die toezicht houdt op dienstverleners voor naleving van de Internationale Sanctiewet.

Ook werden regels voor de non-profitsector aangescherpt en werden anti-witwasmechanismen ontwikkeld voor de kapitaalmarkt. Suriname heeft volgens de VS in 2017 geen aanvullende anti-witwaswetgeving aangenomen of gewijzigd waarmee het artikel 2, lid 1 van de Internationale Sanctiewet beter zou kunnen uitvoeren.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen