Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Actiegroep Matawai wil granman voor gerecht slepen

Actiegroep Matawai wil granman voor gerecht slepen

11/04/2018 09:57 - Van onze redactie

Actiegroep Matawai wil granman voor gerecht slepen

 

PARAMARIBO - De actiegroep van Matawai treft voorbereidingen om een kort geding aan te spannen tegen granman Lesley Valentijn en andere gezagdragers. De actievoeders willen weten wat er met het geld wordt gedaan dat verdiend wordt uit het gemeenschapsbos. Ook wil de groep zien hoe het geld, dat geïnd is van goudzoekers, is besteed.

"Als ze dat niet kunnen aantonen, moeten ze opgesloten worden. We hebben sterk het vermoeden dat het geld voor privédoeleinden is gebruikt, terwijl het nodig is voor de verdere ontwikkeling van de dorpen", zegt Djoelin Valentijn, trekker van de actiegroep, tegen de Ware Tijd. De ontevreden mensen stonden maandag met kartonnen protestborden op het terrein van het onderstation van de NV Energie Bedrijven Suriname te Menckendam.

'Pe a moni go?', 'Matawai wil ontwikkeling' en 'Matawai suma a'e sribi na ini dungru en den no wani dati moro' was te lezen op enkele borden. De bedoeling was dat de mensen zich zouden verplaatsen naar de woning van het grootopperhoofd te Welgedacht B in Wanica, maar daar hebben ze van afgezien.

De granman heeft enkele jaren geleden een contract getekend met exploitanten om in het bos hout te kappen. Djoelin Valentijn wijst erop dat er meerdere keren is gevraagd om uitleg, maar die komt maar niet. "We worden genegeerd en dat pikken we niet meer, want we willen zichtbare ontwikkeling in het gebied", zegt hij. De actiegroep wil permanente stroom en schoon drinkwater in de dorpen.

Volgens Valentijn zijn gezagdragers aangewezen door het grootopperhoofd om leiding te geven aan organisaties die belast zijn met het innen van gelden. Een daarvan is een commissie belast met geld dat verdiend is uit gemeenschapsbos. Ook is er een investeringsfonds dat geld ontvangt van goudzoekers en bedrijven die opereren in het gebied.

"We willen dat deze mensen verantwoording afleggen aan ons en als ze dat niet kunnen moeten ze dat voor de rechter doen", stelt de trekker van de actiegroep. De krant heeft geprobeerd contact op te nemen met granman Lesley Valentijn en twee van zijn gezagdragers, maar zij waren niet bereikbaar voor commentaar.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina