Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Weer grote partij coke onderschept

Weer grote partij coke onderschept

10/04/2018 09:59 - Ivan Cairo

Weer grote partij coke onderschept

 

PARAMARIBO - Voor de derde keer in zeer korte tijd hebben de autoriteiten een grote partij cocaïne onderschept die op transport was gezet naar het buitenland. Het Bestrijding Internationale Drugs team (BID team) van het Korps Politie Suriname trof de drugs zondag aan op de Johan Adolf Pengelluchthaven.

De lading, ongeveer 63 kilo in totaal, was in 55 pakken verstopt in een container die in de bagageruimte van een KLM-vliegtuig richting Nederland zou gaan. Het gaat om een container waarin koffers worden geladen. Leden van het BID-team ontdekten tijdens de reguliere controle onregelmatigheden en stelden een nader onderzoek in. Toen werd een dubbele bodem ontdekt aan de container waarin het spul was verborgen. Er zijn nog geen aanhoudingen in deze zaak verricht.

Sinds begin maart zijn er verschillende grote drugsladingen bestemd voor het buitenland in Suriname en daarbuiten onderschept. Het begon met 488 kilo cocaïne in Saramacca, gevolgd door 270 kilo in Antwerpen, België, waarna vorige week in de Jules Sedney Nieuwe Haven 42,4 kilo coke werd aangetroffen en in beslag genomen.

"Als veiligheid werkelijk een prioriteit was in het beleid, hadden we niet zes ministers op Juspol in zeven en een half jaar tijd gehad. Dan was de situatie van de veiligheid ook een andere, dan hadden we ook niet zo een drama met de georganiseerde criminaliteit waarbij duizenden kilo's drugs in beslag worden genomen", stelde VHP-parlementariër Krishnakoemarie Hussainali-Mathoera tegenover journalisten.

Ze is blij dat er de laatste maanden grote partijen cocaïne zijn onderschept, maar vraagt zich af hoe deze ladingen het land binnenkomen. Ze plaatst deze kanttekening tegen de achtergrond van de drie helikopters en enkele vaartuigen die de overheid de afgelopen jaren heeft aangeschaft voor het Nationaal Leger en de Kustwacht.

Door de omvangrijke drugsdoorvoerhandel vormt Suriname volgens Mathoera een veiligheidsrisico voor andere landen. Partijvoorzitter Chandrikapersad Santokhi pleit voor een internationale aanpak. Er moet een nauwere samenwerking komen met Interpol, de drugsbestrijdingsdiensten van landen als de VS, Colombia en Europese landen, vindt hij. De partij hoopt dat de nieuwe minister van Justitie en Politie (JusPol) hier hoge prioriteit aan zal geven.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen