Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘We dachten dat het niet lang zou duren’

‘We dachten dat het niet lang zou duren’

10/04/2018 05:08 - Gilliamo Orban

President Desi Bouterse is gevraagd te besluiten wie de functie van granman van de stam der Saramaccaners mag gaan bekleden.

President Desi Bouterse is gevraagd te besluiten wie de functie van granman van de stam der Saramaccaners mag gaan bekleden. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Hoofdkapiteins van de stam der Saramaccaners hebben nog niets vernomen van president Desi Bouterse over de kwestie van het invullen van de functie van granman. Zij hebben meer dan een maand geleden in een brief aan Bouterse een oplossingsvoorstel gedaan. Volgens hoofdkapitein Erwin Fonkel van Jaw Jaw is aan de president gevraagd om te besluiten wie van hen de functie van granman mag gaan bekleden.

De kapiteins vertegenwoordigen drie verschillende groepen. Elk van de kapiteins is van mening dat de functie van granman uit de vertegenwoordigde groep moet komen. Dit op basis van afstammingsregels die op drie verschillende manieren toegepast zouden kunnen worden. 

"We hadden niet gedacht dat het zolang zou duren dat we niets horen. Dat is niet goed. De president moet ja of nee zeggen tegen het voorstel en dan zullen we weten wat we verder doen", zegt Fonkel. De brief bevatte geen tijdslimiet. "We blijven wachten en weten nog niet wanneer we hierover bijeen zullen komen", aldus Fonkel.

Maar Carlo Sampie, hoofdkapitein van Nieuw Aurora, zegt dat hij nog maar een paar dagen zal wachten op een reactie. Daarna zal hij de andere hoofdkapiteins vragen om zich opnieuw over de kwestie te buigen. "Misschien moeten we nog een brief richten aan de president om hem te herinneren", stelt Sampie. Ook hij had gedacht dat de president spoedig zou reageren op het schrijven.

Districtscommissaris Yvonne Pinas van Boven-Suriname heeft evenmin iets vernomen van Bouterse. Zij had de brief doorgeleid naar de president.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina