Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Equatoriaal-Guinea heeft Suriname niets te bieden’

‘Equatoriaal-Guinea heeft Suriname niets te bieden’

10/04/2018 00:04 - Wilfred Leeuwin

VHP-parlementariër Dew Sharman vindt dat Equatoriaal-Guinea niets te bieden heeft aan Suriname.

VHP-parlementariër Dew Sharman vindt dat Equatoriaal-Guinea niets te bieden heeft aan Suriname. Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - Suriname en het Afrikaanse Equatoriaal-Guinea staan op het punt hun nu al zes jaar durende samenwerking te laten bekrachtigen door hun parlementen. Op 25 februari 2012 is een raamwerkovereenkomst getekend voor samenwerking op verschillende gebieden. Dinsdag wordt een aanvang gemaakt met de behandeling van de ontwerpwet waarin deze samenwerking officieel is vastgelegd, voor economische en culturele samenwerking.

Volgens Dew Sharman, VHP-parlementariër en lid van de commissie die de conceptwet heeft voorbereid, heeft Equatoriaal-Guinea niets te bieden aan Suriname. De samenwerking heeft volgens het concept een vrij breed karakter. Het gaat om projecten die van belang zijn op de gebieden van infrastructuur, industrie, handel, transport, onderwijs, gezondheidszorg, sport, financiën, bankwezen, onroerend goed, telecommunicatie en maatschappelijke dienstverlening.

Ook de productie en distributie van water en elektriciteit worden genoemd. In artikel vijf van het concept worden ook nog genoemd samenwerking in de sectoren, landbouw en veeteelt, energie, mijnbouw, bosbouw, toerisme en alle andere gebieden van gemeenschappelijk belang.

De opsomming eindigt met het toekennen van studiebeurzen, specialisatie en het aanbieden van professionele trainingen en het ontwikkelen van andere vormen van economische, handels, culturele, wetenschappelijke en technische samenwerking die noodzakelijk voor de duurzame ontwikkeling van de beide landen.

Sharman zegt verbaast te zijn over deze veelheid en omvangrijke samenwerking. Hij vraagt zich af als het land echt in staat is van zo'n grote betekenis te zijn voor Suriname. Daarnaast struikelt hij over het internationaal imago dat Equatoriaal-Guinea de afgelopen jaren heeft opgebouwd.

"Ik kom op de vergadering uitgebreid terug op deze kwestie, maar het staat nu al vast, dat dat land Suriname niets te bieden heeft", zegt Sharman. De regering zal overigens moeten aantonen welke samenwerkingsactiviteiten er in de afgelopen zes jaar zijn uitgevoerd en wat de voordelen zijn geweest en zullen zijn voor Suriname.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina