Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Criminaliteit op zee heeft aandacht van Kustwacht

Criminaliteit op zee heeft aandacht van Kustwacht

10/04/2018 07:28 - Jason Pinas

Criminaliteit op zee heeft aandacht van Kustwacht

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - De zeerovers die de afgelopen maanden flink hebben toegeslagen in en nabij de Surinaamse wateren, zijn nog niet achterhaald. Jerry Slijngard, directeur van de Surinaamse Kustwacht, zegt dat zijn organisatie samen met de Maritieme Politie er nog steeds aan werkt om de daders in beeld te brengen. Zo wordt de werkwijze van de zeepiraten onderzocht.

Dit jaar zijn er al zeker drie berovingen geweest, waarbij ten minste één dode is gevallen. Slijngard noemt dit aantal opvallend en zorgwekkend, omdat er vanaf 2014 tot begin dit jaar geen berovingen op zee waren gemeld. De beroving met dodelijke afloop heeft niet in Surinaamse wateren plaatsgevonden, maar heeft de aandacht van de Kustwacht. 

Slijngard stelt dat de Kustwacht over beperkte middelen beschikt. Hierdoor is het onmogelijk om overal op hetzelfde moment te zijn. "Wij hebben drie boten, dus ook al varen wij de hele dag, het lukt ons niet om te voorkomen dat deze calamiteiten zich voordoen. Wat wij wel garanderen, is dat de pakkans vergroot wordt door de snelle reactietijd", legt hij uit.

De kustwachtdirecteur maakt zich daarnaast sterk voor verbeterde technologie. Volgens hem zal het Vessel Monitoringssysteem (VMS), dat gedeeltelijk al is ingevoerd, een grote vooruitgang zijn wanneer het helemaal is geïmplementeerd. Dit zal ervoor zorgen dat vissersboten gemakkelijk te achterhalen zijn door de kustwacht. Ook kunnen boten die in gevaar zijn met een druk op de knop alarm slaan, waardoor de autoriteiten sneller kunnen inkomen. 

Waarom het VMS door een deel van de vissers wordt afgewezen is voor Slijngard niet duidelijk. "De mensen willen dat gewoon niet", merkt hij op. De kustwacht probeert het systeem daarom via wet- en regelgeving voor iedereen door te voeren. Elke visser zal dan verplicht worden zo'n apparaat in zijn boot te installeren. De directeur wijst erop dat de veiligheid op zee een aangelegenheid is van alle belanghebbende partijen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen