Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Doorvoerstaat

COMMENTAAR: Doorvoerstaat

10/04/2018 12:00

COMMENTAAR: Doorvoerstaat

 

DE INHOUD VAN het International Narcotics Control Strategy Report 2018 is twee jaar op rij vernietigend voor Suriname. Het rapport meldt weer dat instituties in Suriname zwak zijn en doorspekt van corruptie - en daardoor niet kunnen optreden tegen de enorme drugsdoorvoer. Nieuw is wel het recordaantal kilo’s cocaïne dat onderschept is: zeventienhonderd kilo op de Jules Sedney Nieuwe Haven.

Vorig jaar had het Amerikaanse Centre for a Secure Free Society (SFS) al gemeld dat Suriname tot een criminele staat is verworden. In de publicatie 'Global Dispatch' van 3 maart werd zelfs gesteld dat in ons land drugscriminaliteit en witwassen op grote schaal plaatsvinden en dat deze uitwassen mede door president Desi Bouterse worden gefaciliteerd. De autoriteiten waren laaiend en hadden een rechtszaak aangekondigd tegen deze organisatie, die ook het bedrijf Kaloti Precious Metals had genoemd omdat het binnen het geheel een bepaalde rol speelde. Of die rechtszaak nog is aangespannen en hoe het staat met het eventuele verloop ervan, is onbekend. Wat wel overduidelijk is, is dat de doorvoer van drugs via Suriname steeds meer toeneemt.

Het vinden van een semi-duikboot die bestemd was voor vervoer van het witte goed, en direct daarna een vliegtuig met een enorme hoeveelheid drugs aan boord, bevestigen dit vermoeden. Dat het een en ander is gevonden op het terrein van Radj Oedit, een prominente NDP'er, is op zijn zachtst gezegd een opvallend toeval. Wie ondanks het bovenstaande twijfelt aan de conclusies van het rapport van de Amerikanen, moet eens goed om zich heen kijken. Weinig productie van ondernemers, enorme werkloosheid; en toch draait het land als een indola. Waar komt het geld dan vandaan? Want uit de lucht valt het niet. Dit alles heeft kennelijk gemaakt dat de nieuwe minister van Justitie en Politie Stuart Getrouw de bestrijding van drugscriminaliteit tot prioriteit heeft verheven. Terecht mag de vraag gesteld worden hoe hij dat precies zal aanpakken.

De president, zijn pleegbroer en voorzitter van dezelfde NDP waar Oedit lid van is, is man met een (buitenlandse) drugsveroordeling en volgens het SFS prominent facilitator van de doorvoer. Verder meldt het International Narcotics Control Strategy Report 2018 dat de instituties die verantwoordelijk zijn voor de bestrijding van drugsgebruik, zwak zijn. Ook geld om die bestrijding serieus aan te pakken, heeft Suriname nu niet. Al met al een hachelijke situatie waarin het mogelijk moeilijk manoeuvreren wordt voor de nieuwe minister.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina