Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Sang Tsang?

COLUMN: Sang Tsang?

10/04/2018 14:00 - Rozengeur

COLUMN: Sang Tsang?

Gerold Rozenblad  

Kennelijk komt er een complete heroriëntatie bij de Economische Controledienst (ECD) en moet niet vreemd opgekeken worden als minister Stephan Tsang zijn collega van Volksgezondheid vraagt ook BOG hetzelfde traject te laten ondergaan. Ze moeten leren kletsen en het doen achterwege laten. Een soort van waakhonden aan de ketting worden, en als nodig zelfs vanuit een kooi blaffen. Vers na de groepsbeëdiging was het vooral Tsang die mijn aandacht trok toen hij nog dezelfde dag gelijk op Starnieuws van leer trok tegen de beide diensten. “Eén ding dat mij altijd dwars heeft gezeten, is dat de controlediensten die wij hebben zoals BOG, ECD, erop uit lijken te gaan om bedrijven te sluiten” wordt de nieuwbakken minister geciteerd, terwijl hij nog doet voorkomen alsof de beide diensten gelijk naar het uiterste middel grijpen. Hij pleit voor praten en ‘begeleiden’.

"Sang Tsang?" ging er gelijk door mijn hoofd. Ben jij de enige die op een andere planeet leeft of hebben wij het bij bosjes mis? Want eigenlijk heeft Tsang bij zijn eerste interview ook gelijk verschillende districtscommissariaten geschoffeerd, onder wier regie verschillende restaurants en winkels tijdelijk zijn gesloten bij hemeltergende excessen. De foto's gingen viraal en zorgden ervoor dat velen onder ons de braakneigingen kregen en zich nu drie keer bedenken alvorens een willekeurig restaurant binnen te stappen. En dan vraag ik mij af, wat valt er nog te praten, minister Tsang? Wat valt nog te praten met een winkelier die rommelt met vervaldata? Moet hij begeleiding krijgen om zijn kunstzinnige vrijetijdsuitingen elders dan op blikjes te botvieren? En wat moet je aan een winkelier zeggen die maar al te goed weet dat Tradition (het meest verkopende sigarettenmerk tegenwoordig), vanonder de toonbank moet worden verkocht?

"Sang Tsang?", rinkelde het gelijk weer onder mijn hersenpan toen de dezelfde minister zich kort daarop in een krant slechts zorgen maakte over de overvallen op Chinese winkeliers. Alsof dat niet een gevolg is van de algemene onveiligheid en niet alleen die ondernemers onrustig slapen, maar ook ik mij niet meer kan herinneren wanneer het de laatste keer was dat ik aaneengesloten de nacht slapend doorkwam. Als de algemene veiligheid van minder belang is voor de nieuwbakken minister, had hij zich tenminste zorgen kunnen maken om de veiligheid van toeristen, een beleidsgebied waar ook zijn ministerie voor verantwoordelijk is. Maar zelfs daarover repte hij niet, laat staan dat hij daarover een benadering presenteerde. Hopelijk komt hij snel tot de conclusie dat er meer onder de zon is dan zich als een paard met oogkleppen te vergalopperen in belangenbehartiging van slechts een selectieve groep.

Maar terwijl ik mijn gal zit te spugen over zoveel mono-attentie vraag ik mij af of niet ik het ben die de plank meters missla. Immers heb ik vp Ashwin Adhin duidelijk horen zeggen dat de goede ministers zijn vervangen. De nieuwelingen hoeven dat kennelijk niet te zijn en moeten slechts projecten uitvoeren die van belang en reeds uitgedokterd zijn. Als het slechts daarom draait, schijnt Tsang met zijn eerste optredens reeds de mouwen te hebben opgestroopt om inderdaad slechts aan een bepaald project prioriteit te geven. Het is immers van het grootste belang om er al vroeg verzekerd van te zijn dat op geld dat uit die bepaalde hoek de verkiezingskas binnenstroomt totaal geen vervaldatum is aangebracht.

roziegeur@gmail.com

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina