Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • ‘Kiesstelsel moet makkelijker en eerlijker’

‘Kiesstelsel moet makkelijker en eerlijker’

07/04/2018 10:56 - Ivan Cairo

‘Kiesstelsel moet makkelijker en eerlijker’

 

PARAMARIBO - Het huidige kiesstelsel maakt dat er weinig vertrouwen is in de politiek. Met enkele eenvoudige wijzigingen zal het vertrouwen in de politiek toenemen en zal het systeem begrijpelijker, makkelijker en democratischer worden. Zo stelde VHP-topper Kermechend Raghoebarsing vrijdag tijdens een persconferentie in De Olifant.

Hij legde uit dat de VHP een aantal wijzigingsvoorstellen heeft gedaan aan de Commissie-Wijdenbosch die onlangs haar eindverslag en advies aan de president heeft overhandigd. "Maak het systeem rechtvaardiger. Laat elke stem ook even zwaar tellen", zei de politicus. Hij merkte op dat momenteel een stem in Wanica "heel weinig" telt. "De kiezer in Wanica wordt zwaar benadeeld en subsidieert met macht alle andere districten. En dat gebeurt ook voor Paramaribo", zei Raghoebarsing.

De beoogde participatie van mensen uit alle kiesdistricten in het parlement is gelukt, maar de democratie moet steeds vernieuwd en verbeterd worden. "Het is geen dood instrument." Voor de doorsnee kiezer is het systeem te ingewikkeld, omdat tegelijkertijd drie verkiezingen plaatsvinden: parlement, ressort- en districtsraden en president/vicepresident. "Allemaal met drie groepen van regels, wat het ingewikkeld en moeilijk maakt voor de kiezer."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen