Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Iron Lady

COMMENTAAR: Iron Lady

07/04/2018 12:00

COMMENTAAR: Iron Lady

 

DE NIEUWE MINISTERS zijn aangetreden. En waar de een bijna ‘verrast’ is door de uitdaging, zijn er anderen die het werkveld al veel langer kennen. Een zo’n minister is Lilian Ferrier. Ze is zo vaak en zo lang met de ontwikkeling van kinderen bezig dat zij niet zelden wordt betiteld als kinderpsycholoog. In werkelijkheid is zij klinisch psycholoog met meer dan dertig jaar ervaring in het werken met kinderen.

Uit haar trackrecord blijkt dus dat Ferrier alles weet van de ontwikkeling van het kind. Als die kennis zich kan vertalen in beleid, gaat het Surinaamse kind een mooie periode tegemoet. Althans, dat is de theorie. In de praktijk kan dat vies tegenvallen. Dat heeft haar voorganger Robert Peneux ook ervaren. Hij noemt de job dan ook één met grote verantwoordelijkheid, één met veel uitdagingen. Dat werd hem ten minste twee keer net iets teveel, met als gevolg twee emotionele uitbarstingen. Net als haar voorganger heeft de nieuwbakken minister bekendgemaakt te zullen breken met de heilige huisjes. Dat leverde haar de bijnaam 'Iron Lady' op.

Zij heeft ook als prioriteit gesteld dat zij leerkrachten die constant met een attest van hun huisarts op de proppen komen, wil onderwerpen aan een heronderzoek. Ook trainingen en vergaderingen onder schooltijd zullen afgeschaft worden. Allemaal zaken die het onderwijs al jaren teisteren. Vele ministers voor haar hebben helaas niet veel daaraan kunnen doen. Met de hete adem van de onderwijsbonden en enkele onderwijsinstituties in hun nek, was het moeilijk om zich te concentreren op de plichten van de leerkracht. Zeker omdat de overheid haar plichten voor een groot deel niet nakwam. Met deze nieuwe wind op het ministerie van Onderwijs, Wetenschap en Cultuur zal een balans gezocht moeten worden tussen die twee.

De leerkrachten en de onderwijsbonden mogen, de jaarlijks tegenvallende examenresultaten meegenomen, wel degelijk meer de hand in eigen boezem steken. Aan de andere kant is het in de relatie tussen werkgever en werknemer belangrijk dat ook de werkgever een balans vindt tussen rechten en plichten. Maar hoe fris ook de wind nu waait op het ministerie, de eerlijkheid gebiedt ons toe te geven dat een periode van maximaal twee jaar om zoveel te realiseren met een vrij beperkt budget, het optimisme tempert. Maar wie weet, met een bijnaam als Iron Lady komt Ferrier misschien net iets verder dan 'korte metten, harde taal'.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina