Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Stagnatie bij bouw AMC

Geldgebrek en bureaucratie stagneren bouw AMC

06/04/2018 08:36 - Ivan Cairo

Geldgebrek en bureaucratie stagneren bouw AMC

Foto: dWT  

PARAMARIBO - Gebrek aan geld van Surinaamse zijde en bureaucratische procedures bij de Islamitische Ontwikkelingsbank (IsDB) hebben gemaakt dat de voorbereiding van de bouw van het Academisch Medisch Centrum Suriname (AMC) nog niet is begonnen. Dat stelde president Desi Bouterse op vragen van de Ware Tijd.

Bouterse legde uit dat zich bij de aanvang van het project problemen hebben voorgedaan. In de overeenkomst tussen Suriname en de bank is een clausule opgenomen dat het land met 15 procent van de investering moet inkomen, de IsDB zorgt voor de rest van de financiering. De inbreng van Suriname heeft op zich laten wachten en toen die eenmaal ter beschikking was, zijn er van Surinaamse zijde wijzigingen aangebracht in het ontwerp. "En dat brengt bij dit soort internationale organisaties zoals OIC enorme vertraging met zich mee", aldus Bouterse.

"Elke keer als Suriname ook maar één klein ding wil veranderen, kan het, maar dat betekent dan een vertraging van bepaalde processen die in werking gaan. Het is soms heel erg lastig, maar dat gebeurt weleens", vervolgt de regeringsleider. De definitieve goedkeuring van de ontwerpen komt volgens vicepresident Ashwin Adhin mogelijk medio dit jaar.

Minister van Financiën Gillmore Hoefdraad vertoeft momenteel in Tunesië waar hij de jaarvergadering van de IsDB bijwoont. Hij heeft over de bouw van het AMC ook besprekingen gevoerd met vertegenwoordigers van de bank. Wat de precieze stand van zaken op dit moment is, kon minister Hoefdraad vooralsnog niet aangeven. Het enige dat hij kwijt wilde over deze zaak, is dat hij hierover "een goed gesprek" in Tunesië heeft gevoerd. Over de details wil de bewindsman zijn superieuren eerst informeren voordat hij mededelingen in de pers doet.

Met een druk op de knop gaven president Bouterse en de IsDB-president Ahmad Mohammed op 13 oktober 2014 het symbolische startsein voor de nieuwbouw van het AMC. Afgesproken was dat de bank zou inkomen met zestig miljoen US dollar, het Ontwikkelingsfonds van de Opec met zestien miljoen US dollar en Suriname met het resterend deel van de financiering. De bedoeling was dat de bouw zou beginnen in 2019 en dat de oplevering in 2020 zou plaatsvinden.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina