Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Vrouwen testen op baarmoederhalskanker

Vrouwen testen op baarmoederhalskanker

23/03/2018 00:04 - Aidy Pinas-Agodeba

De directeur van Stichting Lobi Health Center, Nensy Bandhoe

De directeur van Stichting Lobi Health Center, Nensy Bandhoe Foto: Global-ambassadors.org  

PARAMARIBO - “Het is niet nodig dat vrouwen doodgaan aan baarmoederhalskanker. Door screening kunnen het sterftecijfer en het aantal nieuwe gevallen behoorlijk dalen, maar dat zal wel een aantal jaren duren.” Dit vertelt de directeur van Stichting Lobi Health Center, Nensy Bandhoe.

Ze stelt dat de stichting een voorstel heeft gedaan aan het ministerie van Volksgezondheid om steekproeven te doen in de districten. De organisatie heeft ook via het ministerie een project ingediend bij de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie. Het streven van de stichting is om minimaal tachtig procent van seksueel actieve vrouwen te screenen op baarmoederhalskanker.

Baarmoederhalskanker is een seksueel overdraagbare aandoening. Ook bij één keer seks zou kan het immuunsysteem niet in staat zijn om het virus weg te werken uit het lichaam, waardoor baarmoederhalskanker kan worden ontwikkeld. Aanleiding van het project is een onderzoek dat vorig jaar is uitgevoerd in Saramacca in samenwerking met het ministerie van Volksgezondheid.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina