Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Wrevel over ‘klungelige’ blikschaderegeling

Wrevel over ‘klungelige’ blikschaderegeling

20/03/2018 07:24 - Merredith Bruce

Wrevel over ‘klungelige’ blikschaderegeling

 

PARAMARIBO - Dat er meer voorlichting gewenst is over de pas ingetreden blikschaderegeling, blijkt uit klachten van burgers die de redactie onlangs hebben benaderd. De nieuwe regeling is op 1 maart ingegaan en houdt in dat de politie niet meer uitrijdt bij aanrijdingen wanneer bestuurders in staat zijn om zelf hun voertuigen van de plek van het ongeval te verplaatsen.

Beide partijen moeten een aanrijdingsformulier invullen en ondertekenen. De benadeelde moet daarmee naar de maatschappij waar de veroorzaker is verzekerd. Elke voertuigbestuurder moet zo een formulier bij zich hebben. Deze zijn bij de verzekeringsmaatschappijen te verkrijgen.

G.R. schrijft in een mail naar de redactie dat hij onlangs betrokken was bij een aanrijding met blikschade. Hij was de benadeelde. "De tegenpartij weigert te tekenen en de verzekeringsmaatschappij weigert uit te betalen zonder handtekening van de veroorzaker." Hij heeft zelf SRD 750 heeft moeten ophoesten voor reparatiekosten. De zaak is voorgelegd aan de afdeling Aanrijdingen van de politie Keizerstraat.

Het adres van de veroorzaker is bekend volgens G.R., maar de man zou intussen in het binnenland zijn ondergedoken. "Rara, wat nu? Iedere bestuurder is in principe vogelvrij. Immers, de politie komt niet meer opdagen." De autobestuurder stelt voor dat "deze hele rotzooi onmiddellijk wordt teruggedraaid". Hij meent dat "onze mensen" het fatsoen en de discipline missen om voor de consequenties in te staan. Volgens G.R. stond de veroorzaker op een gegeven moment op het punt om hem te lijf te gaan. "Ondanks het feit dat hij evident en onmiskenbaar fout was."

Een andere autobestuurder J.Z. die ook contact heeft gemaakt met de redactie, is niet te spreken over het academische taalgebruik dat in de aanrijdingsformulieren wordt gehanteerd en in haast onleesbare lettergrootte is gedrukt. "Hoe moet iemand die ongeletterd is of een beperking aan het oog heeft hiermee overweg?" De autobestuurder constateert verder enkele woorden in het formulier die onbekend zijn, zoals 'groene kaart nummer'.

NDP-parlementariër Keshopersad Gangaram Panday zei vorige week aan de krant dat hij de regeling op zich niet verkeerd vindt. Hij heeft echter aangedrongen op meer voorlichting om de gemeenschap voldoende te informeren en eventuele kinderziektes weg te werken. De volksvertegenwoordiger heeft voorgesteld dat de politie in de beginfase begeleiding biedt aan betrokkenen bij het invullen van het formulier.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina