Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Hard optreden vereist

COMMENTAAR: Hard optreden vereist

14/03/2018 12:00

COMMENTAAR: Hard optreden vereist

 

PARAMARIBO - BUS- EN BOOTHOUDERS worden door het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie onder een vergrootglas geplaatst. Al maanden wordt gefluisterd dat niet alle transporteurs de diensten leveren waarvoor zij betaald zijn of willen worden. Nu heeft het ministerie één geval letterlijk zwart op wit kunnen betrappen op vals spel. Een bushouder die zich op het ministerie meldde voor informatie over zijn vergunning viel door de mand wegens vervalsing van een vervallen vergunning.

De man in kwestie blijkt ook maandenlang ten onrechte brandstofsubsidie te hebben ontvangen. Het ministerie heeft terecht onmiddellijk de politie ingeschakeld en de bushouder is opgesloten. Gesterkt door dit geval gaat het ministerie ervan uit dat waar er rook is, er ook vuur moet zijn. Het is begonnen met een groot onderzoek om eventueel andere vervalste documenten boven tafel te krijgen. De directeur Transport van het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie, Joyce Blokland-Wijnstein, ziet als meest voor de hand liggende onderzoeksmethode herregistratie van alle vergunninghouders.

Het ministerie zou er goed aan doen om, net als in het bovengenoemde geval in andere soortgelijke gevallen de gepaste beslissing te nemen, namelijk de politie inschakelen. Achter vervoerders die zich niet laten herregistreren moet direct worden aangegaan, omdat ze misschien iets te verbergen hebben. Kortom: het ministerie moet er alles aan doen de onderste steen boven te krijgen en in één keer afrekenen met sjoemelaars. Het voorgaande rechtvaardigt de lange tijd die het ministerie gevraagd heeft aan (ongeduldige) transporteurs voor een onderzoek naar zogenoemde spooktrajecten van bus- en boothouders bij het schoolvervoer. Het gaat om niet-bestaande routes waarvoor mensen toch geld willen ontvangen of om routes die niet gereden zijn maar waarvoor men toch wil ontvangen.

Telkenmale heeft het ministerie gevraagd om meer tijd om zaken tot de bodem uit te zoeken om te voorkomen dat malafide transporteurs ook in aanmerking komen voor betaling. Dat bushouders het niet nauw nemen met de voorwaarden blijkt trouwens vrijwel dagelijks. Het gaat niet alleen om het rijden met vervallen documenten, maar ook het rijgedrag en het gebruikmaken van boropasi's zijn een bron van ergernis, zowel voor medeweggebruikers als voor passagiers. Er zijn ook bussen waarvan het interieur te wensen overlaat, bijvoorbeeld door kapotte stoelen en slechte bekleding. Alleen door hard optreden kan een einde worden gemaakt aan het vaak onmaatschappelijke gedrag bij het openbaar vervoer.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina