Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Besteding inkomsten Matawai 'onduidelijk'

Ruzie over besteding geld gemeenschapsbos Matawai

13/03/2018 20:43 - Gilliamo Orban

Vrouwen aan het werk in het bos.

Vrouwen aan het werk in het bos. Foto: Conservation International  

PARAMARIBO - Vertegenwoordigers van diverse dorpen in het Matawaigebied weten niet wat de bestemming is van het geld dat verdiend wordt uit het gemeenschapsbos. Dat bleek zondag tijdens een vergadering. Djoelin Valentijn van de initiatiefgroep stelt dat volgens hen het geld niet is gebruikt voor de verdere ontwikkeling van het gebied, zoals de bedoeling was. “We vragen al geruime tijd naar een financieel verslag, maar dat is tot nu toe niet aan ons getoond.”

Valentijn zegt dat granman Lesley Valentijn van de stam der Matuariërs drie jaren geleden een contract heeft getekend met exploitanten om in het bos hout te kappen. "Er wordt gezegd dat er met het geld brandstof wordt gekocht en daarbij blijft het. Ze moeten ons aantonen hoeveel ze daarvoor gebruiken en we zullen dan zien of er geld overblijft om projecten voor de gemeenschap uit te voeren." Hij wil onder meer permanente stroom en schoon drinkwater voor de dorpen.

Ook meldt Valentijn dat de stam een overeenkomst heeft met Conservation International Suriname voor het beschermen van het bos. De milieuorganisatie zal volgens hem vijftigduizend US dollar schenken aan de gemeenschap voor ontwikkelingsprojecten. Elk van de tien dorpen zal vijfduizend US dollar ontvangen. "De eerste tranche is betaald, maar we zien niet wat met het geld wordt gedaan", aldus Valentijn.

De granman bevestigt dat er een overeenkomst is getekend met twee houtondernemers. Hij wenst echter niet veel te zeggen over hoe de verdiensten worden besteed. "We zijn transparant en geven uitleg te Pusugrunu. Daar weten de mensen wat we doen, maar als iemand niet in het gebied woont, zal de persoon niet op de hoogte zijn", zegt de granman, doelend op zijn naamgenoot.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen