Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Kostenverlagende maatregelen rijstsector

Regering belooft kostenverlagende maatregelen rijstsector

13/03/2018 00:04 - Beta Debidien

Regering belooft kostenverlagende maatregelen rijstsector

Foto: dWT Archief  

NIEUW-NICKERIE - Minister Ferdinand Welzijn van Handel, Industrie en Toerisme heeft zaterdag in Nickerie kostenverlagende maatregelen voor de rijstsector aangekondigd. De bewindsman was er namens president Desi Bouterse om mogelijkheden te bekijken hoe de rijstsector kan worden tegemoetgekomen. Dit zei HarinandanOemraw, voorzitter van de Surinaamse Padie Boeren Associatie (SPBA) na een gesprek met de bewindsman, waarbij hij de minister inzicht had gegeven in de kosten van de sector.

Uit calculatie van de SPBA blijkt dat de productiekosten SRD 108,47 per baal natte padie zijn bij een opbrengst van zestig balen per hectare. Het product wordt echter opgekocht voor meer dan tien SRD beneden de kostprijs. Er is ook gesproken over de dure brandstof voor het drogen van padie. Een rijstboer gebruikt voor de opbrengst van een hectare natte padie 165 liter diesel. De bewindsman heeft deze en andere door de associatie verstrekte informatie aangehoord en heeft beloofd volgende week dinsdag te antwoorden.

Welzijn heeft ook gesproken met opkoper/exporteur Bhagwatpersad Ramadhin die gewezen heeft op exportbelemmerende factoren. Het transport van rijst uit Nickerie naar de haven van Paramaribo is zeer kostbaar en ook de douanekosten "zijn vrij hoog". Ramadhin heeft de minister voorgesteld de Nickerierivier uit te baggeren.

De SPBA heeft recentelijk per brief de parlementaire coalitie en oppositie om bemiddeling gevraagd bij het bepalen van een acceptabele prijs voor een baal natte padie. "Wat in de komende dagen zal gebeuren weten we niet, maar we kijken uit naar de twintigste van de maand wanneer de overheid ons zal antwoorden." De boeren weten niet meer welke richting op te gaan. De rente bij de bank is erg hoog waardoor ze ervoor kiezen naar de molenaars te stappen om financiering aan te vragen. "Door deze handeling zijn zij verplicht hun product af te staan aan de molenaars."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina