Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Palestijnse premier overleeft aanslag

Palestijnse premier overleeft aanslag

13/03/2018 17:23

Onderzoek op de plek van de aanslag.

Onderzoek op de plek van de aanslag. Foto: Reuters  

GAZA - De Palestijnse premier Rami Hamdallah heeft dinsdag in de Gazastrook een aanslag overleefd. De Palestijnse regering, die zetelt op de bezette Westelijke Jordaanoever, houdt de extremistische Hamas-beweging, die aan de macht is in Gaza, verantwoordelijk voor de 'laffe aanslag'.

Hamdallah bleef ongedeerd toen een bom ontplofte langs de route die zijn konvooi volgde vanaf de Israëlische grenspost Erez. Er vielen enkele gewonden en voertuigen raakten beschadigd, maar de premier kon zijn weg vervolgen. Hij zei dat hij blijft streven naar het einde van de 'bittere verdeeldheid' onder de Palestijnen.

De Palestijnse president heeft pressie op Hamas niet geschuwd. Hij beperkte vorig jaar onder meer de leverantie van electriciteit en medicijnen, waardoor de toch al barre levensomstandigheden van de twee miljoen inwoners van Gaza verslechterden. Er is ook al jaren een nijpend tekort aan drinkwater.

Premier Hamdallah was dinsdag naar Gaza gekomen voor de ingebruikname van een waterzuiveringsinstallatie. Het project, ter waarde van 75 miljoen US dollar, is betaald door de Wereldbank, de Europese Unie en EU-lidstaten. Veel inwoners van Gaza zijn afhankelijk van buitenlandse hulp. Ze kregen dit jaar opnieuw een klap doordat de Amerikaanse regering besloot fors te korten op het budget van UNWRA, de VN-organisatie voor Palestijnse vluchtelingen. VK.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina