Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • National Geographic erkent eigen racistische verleden

National Geographic erkent eigen racistische verleden

13/03/2018 22:47

National Geographic erkent eigen racistische verleden

 

WASHINGTON - National Geographic gaat in zijn april-editie door het stof vanwege de racistische artikelen in het blad door de jaren heen. Het tijdschrift is deze maand geheel gewijd aan racisme en voor die gelegenheid liet het onderzoek doen naar zijn eigen verleden.

"Ik ben de tiende hoofdredacteur van National Geographic sinds de oprichting in 1888", schrijft Susan Goldberg. "Ik ben de eerste vrouw en de eerste Joodse - twee groepen die in dit blad ook ooit werden gediscrimineerd. Het doet me pijn om de vreselijke verhalen uit het verleden van dit blad te delen." Het tijdschrift hield veel zaken buiten het blad, zoals verschrikkingen onder het apartheidsregime in Zuid-Afrika. "De stem van zwarte Zuid-Afrikanen kwam er niet in voor", concludeert John Edwin Mason van de University of Virginia, na een onderzoek in opdracht van National Geographic.

In een stuk uit 1962, 2,5 jaar na het bloedbad van Sharpeville, waarbij 69 zwarte Zuid-Afrikanen werden doodgeschoten door de politie, krijgen de problemen van de zwarte bevolking geen aandacht. "Het enige dat zwarte mensen doen is exotisch dansen, bedienden of arbeiders. Het is bizar eigenlijk, om te zien wat de redacteuren en fotografen bewust niet zagen." Mason stelt vast dat National Geographic weinig deed om zijn lezers iets anders voor te schotelen dan stereotypes, waar een blad als Life dat bijvoorbeeld wel deed. Maar inmiddels is er ook bij National Geographic veel verbeterd, voegt hij eraan toe. NOS.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina