Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Moskou op het matje

Moskou op het matje

12/03/2018 22:04

De Britse premier Theresa May heeft Rusland een ultimatum gesteld.

De Britse premier Theresa May heeft Rusland een ultimatum gesteld. Foto: AFP  

LONDEN - Theresa May stuurt aan op een keiharde diplomatieke confrontatie met Rusland. Volgens de Britse premier is het ‘zeer waarschijnlijk’ dat de Russische staat betrokken was bij de moordaanslag op de in Engeland woonachtige voormalige Russische spion Sergej Skripal en zijn dochter Yulia.

Het Kremlin moet voor woensdag laten weten hoe het kan dat een Russisch zenuwgas is gebruikt bij een moordaanval op een voormalige KGB-agent en diens dochter in Salisbury, ruim een week geleden. Dat ultimatum heeft Theresa May maandag gesteld in het Lagerhuis. Als de Russen niet met een deugdelijke verklaring komen, dan gaat Londen ervan uit dat ze een chemische aanval op Brits grondgebied hebben uitgevoerd. Represailles zal de Britse premier woensdag bekendmaken.

Vanaf het moment dat bekend werd dat het doelwit van de gifgasaanval de 66-jarige oud-spion Sergei Skripal was, gaat de verdenking uit naar het Kremlin. Vladimir Poetin had immers gezegd dat landverraders hun leven niet veilig zijn. Bovendien zijn er eerder dergelijke moorden gepleegd op Brits grondgebied, zoals de moord met een 'gifparaplu' op de Bulgaarse dissident Georgi Markov en de nucleaire vergiftiging van ex-spion Aleksandr Litvinenko. Belangrijk is dat nu voor het eerst ook Britse burgers gewond zijn geraakt.

De gespierde taal van May staat in contrast met haar onwil, destijds, om als minister van Binnenlandse Zaken de poloniummoord op Litvinenko te onderzoeken. Dat paste bij de gewoonte van achtereenvolgende Britse regeringen om geen vraagtekens te zetten bij criminele activiteiten van Russen op het eiland, of het nu gaat om het witwassen van geld of afrekeningen. Pas na een lang juridisch gevecht van diens weduwe werd bekend dat de gruwelijke moord op Litvinenko waarschijnlijk in opdracht van Poetin was gepleegd. VK.nl

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina