Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • JCI-clubs willen handelsrelatie versterken

JCI-clubs willen handelsrelatie tussen Suriname en Frans Guyana versterken

12/03/2018 06:17 - Amanda Palis

JCI-vertegenwoordiger Gilian Pooters (r) ziet voor Surinaamse ondernemers veel mogelijkheden in Frans-Guyana.

JCI-vertegenwoordiger Gilian Pooters (r) ziet voor Surinaamse ondernemers veel mogelijkheden in Frans-Guyana. Foto: Irvin Ngariman  

PARAMARIBO - Met een ééndaags seminar in Suriname hopen Junior Chamber International (JCI) Nilom en JCI Cayenne duidelijke barrières te ontdekken die de handelsrelatie tussen Suriname en Frans-Guyana mogelijk tegenhouden. Dit initiatief is onderdeel van het twinningproject van de twee clubs: ‘Border Countries Cooperate’ ofwel samenwerking tussen grenslanden.

"Wij als jonge ondernemers die ook lid zijn van JCI hopen zo collega-ondernemers te stimuleren om de discussie aan te gaan", zegt Gilian Pooters, voorzitter van JCI Nilom. "Wij hebben eigenlijk meer van dit soort initiatieven nodig, want wij als ministerie kunnen het niet alleen", vertelt Daniella Sumter. Ze vertegenwoordigde het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme, waarvan ze waarnemend onderdirecteur Marktbeheersing is. Ze hoopt dat andere ondernemers met dit initiatief zichtbaarder zullen worden op internationale markten.  

Het ministerie is zich volgens haar degelijk bewust van de drempels die Surinaamse ondernemers die willen exporteren, tegenkomen. "We werken er hard aan om Surinaamse producten zoals onze groenten, op de buitenlandse markt te krijgen. We hebben al vastgesteld welke certificaten nodig zijn en zijn bezig het beleidsdocument af te ronden. Er moet echter gesproken worden met andere ministeries die belangrijk zijn voor de export", zegt Sumter. 

JCI-vertegenwoordiger Pooters ziet voor Surinaamse ondernemers veel mogelijkheden in Frans-Guyana. Hij onderkent ook dat het certificeringsproces een van de grootste obstakels is. "Samen met ondernemers, douane en de Kamers van Koophandel van beide landen willen we nagaan hoe dit proces kan worden versoepeld." Pooters zei ook dat er in Frans-Guyana fondsen zijn waarop ondernemers een beroep kunnen doen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina