Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Seksueel misbruik

COMMENTAAR: Seksueel misbruik

12/03/2018 12:00

COMMENTAAR: Seksueel misbruik

 

DE SURINAAMSE GEMEENSCHAP, voornamelijk de sportwereld, is afgelopen week opgeschrikt door het geval van de coach van de vrouwenvoetbalploeg SRD die ontucht heeft gepleegd met een veertienjarige speelster. Hij is na een klacht van de ouders ingesloten. Het is het tweede soortgelijk geval binnen korte tijd.

Onlangs deden ouders bij de Surinaamse Voetbalbond (SVB) hun beklag tegen de coach van Ascona wegens grensoverschrijdend seksueel gedrag. Aan de ouders werd gezegd dat de SVB niet de instantie is waar zij hun klacht moeten indienen. Ze werden verwezen naar de politie. Dit laatste is een verstandig advies, maar de bond had zeker op zijn niveau ook actie moeten ondernemen. Ouders staan al niet te springen om hun dochters te laten voetballen en met wat bij SRD gebeurd is en de houding van de SVB zullen zij nu nog moeilijker toestemming geven aan hun kinderen.

Ouders moeten met een gerust gevoel hun kinderen uit huis laten gaan en de jonge sporters moeten zich veilig voelen bij hun coaches en begeleiders, maar dat blijkt niet altijd zo, bewijst het geval SRD. Het is mogelijk geen op zichzelf staand geval, omdat het in het verleden ook al is gebeurd, maar om één of andere reden nooit naar buiten is gekomen. Het is zelfs voorgekomen dat coaches kinderen hebben verwekt met voetbalsters. Zo een coach zou geacht moeten worden op basis van onverantwoordelijkheid niet te kunnen bijdragen aan een positieve ontwikkeling bij de club.

Om het gezond te houden binnen de voetballerij in het algemeen zal de SVB zich daadwerkelijk proactief moeten opstellen en geen verantwoordelijkheid van zich moeten afschuiven. Zoals het er nu aan toe gaat, meer speciaal in het geval van SRD, laat opnieuw zien hoe ongeschikt dit bestuur geacht mag worden. De voorzitter van SRD onthulde dat de club eerder al een coach heeft weggestuurd door zijn onacceptabel gedrag naar speelsters toe. Gelet op wat in andere landen gebeurd is tussen leidinggevenden en (jonge) meisjes en jongens mag niet schouderophalend worden voorbijgegaan aan de kwestie-SRD.

Het lijkt verstandig dat de leiding van diverse verenigingen goed gaat opletten en ook begint met voorlichting en de sporters motiveert om niet te zwijgen, maar met hun (onsmakelijke) verhaal naar buiten te komen. Wie weet zal dan blijken dat het geval SRD geen incident is, maar slechts het topje van de ijsberg en dat dan een beerput zal opengaan.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina