Registreren | Inloggen       Colofon
  •  

COLUMN: NEP

12/03/2018 14:00 - Von Zeggen

COLUMN: NEP

Giwani Zeggen  

Je bent als mens nooit te oud om te leren. Sinds vrijdag begrijp ik een hoop dingen in het leven veel beter. Dankzij de levenswijsheid van minister Jerry Miranda. Het is heel simpel: wat morgen moet gebeuren, zal nooit vandaag plaatsvinden. Dus we moeten niet meer vragen wanneer de regering de corruptie aanpakt, wanneer wij als volk eindelijk eerlijke politici krijgen, wanneer de fly-overs komen, waarom wij het WK-voetbal niet halen, of de drugscriminaliteit serieus wordt aangepakt en hoe lang het nog duurt voordat die achttienduizend woningen, die president Bouterse ons beloofde, er staan. Het antwoord is simpel: als het nog niet is gerealiseerd, dan was het simpelweg nog geen tijd daarvoor.

Die simpele boodschap had Miranda voor de bewoners van de Mangolaan, vrijdag bij de start van de rehabilitatie van de weg. Met andere woorden: "Waarom klaagden jullie al die jaren? Geklets van jullie bewoners! Het was gewoon nog geen tijd dat jullie kregen waar je als Surinamer recht op hebt, een begaanbare weg." Natuurlijk is iedereen die van de straat gebruik maakt blij, ik ook. Maar het is triest dat je als minister al die mensen, die jaren hebben geleden onder de erbarmelijke staat waarin de Mangolaan verkeert, zo schoffeert.  

Het is een neppe manier om niet je verantwoordelijkheid te nemen voor het feit dat de werkzaamheden drie jaar geleden werden gestaakt, vanwege het financieel wanbeleid van een regering onder leiding van de NDP. Het is aantonen hoe zeer je niet begaan bent met de belangen van de bewoners. Bewoners wier auto's de voorbije jaren enorm hebben geleden onder al die kraters in de Mangolaan. Bewoners die daardoor enorm in de kosten zijn gejaagd door het steeds weer moeten reparen van het onderstel van hun auto. Verontschuldigingen dat er nu eindelijk een einde lijkt te komen aan de letterlijke en figuurlijke lijdensweg die Mangolaan heet, waren ministeriabeler geweest. Het is te hopen dat de morgen dat Jerry Miranda geen minister meer is, vandaag nog komt.

Voor onze vicepresident is de tijd kennelijk gekomen om te verhuizen naar Wanica. Ik weet niet wat ik nepper vind. Dat de NDP, die pretendeert een nationale partij te zijn, een intelligente Hindostaanse jongeman wil gebruiken als tegenwicht voor Santokhi en de VHP bij de volgende verkiezingen, of dat een intelligente Hindostaanse jongeman zich zo laat gebruiken en dirigeren? Af te leiden aan het feit dat de president niet eens zijn naam wist, toen hij als kandidaat voor het vicepresidentschap werd voorgedragen in Ocer, lijkt het tweede van minder belang. Als men niet eens jouw naam weet en jij je toch voor het karretje laat spannen, lijkt het me helder. Je hebt er geen moeite mee om gecommandeerd en gedirigeerd te worden.

Nepper is het dus dat de NDP haar ware aard toont. De partij is minstens net zo etnisch als alle andere partijen. Anders doe je dit niet. Het enige verschil met al die andere partijen is dat de NDP wordt gevormd door een kleine VHP, een kleine NPS, een kleine PL en een kleine Abop die bij elkaar zijn gekomen. Samengekomen maar nimmer één geworden. Op zich is de samenkomst een goede eerste stap op weg naar eenwording, maar niet als je bewust de verschillen tussen Surinamers blijft benadrukken door Ashwin naar Wanica te dirigeren, in plaats van te wijzen op de overeenkomsten.

Ach ja, redenerend volgens de Miranda-doctrine is de morgen voor een echte nationale partij nog geen vandaag geworden. Zo simpel is dat. Ik zal me er dan verder ook niet aan ergeren. Ik kijk dan eerder uit naar de broedermoord in de NDP in Wanica. Adhin, Overloper Sapoen, Abdoel, Sharmila, Chotkan en Cotino. Zes prominente NDP'ers die een verkiesbare plek op de lijst willen in 2020, terwijl maar twee en heel misschien drie zetels haalbaar zijn. Dat wordt nog spannend. Tenzij één van de zes ondertussen is verhuisd naar elders. Enfin, als de tijd voor een echte nationale partij nog niet is gekomen, neem ik daar genoegen mee. Maar als je het doet, doe het dan tenminste goed. Verander dan ook de naam. Geen Nationale Democratische Partij. Daarvoor in de plaats gewoon de Nationale Etnische Partij, afgekort NEP!

giwani@hotmail.com

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina