Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • China stemt voor 'president voor het leven'

China stemt voor 'president voor het leven'

11/03/2018 11:03

Deze vrouwen zijn blij met de uitslag.

Deze vrouwen zijn blij met de uitslag. Foto: AFP  

PEKING - Het Chinese Nationale Volkscongres heeft ingestemd met een grondwetswijziging die het voor een president mogelijk maakt om meer dan twee termijnen van vijf jaar aan te blijven. Die maatregel plaveit de weg voor president Xi Jinping om onbeperkt aan de macht te blijven.

In aanloop naar de stemming deelden critici hun ongenoegen over het voorstel op sociale media, waar vergelijkingen werden getrokken met Noord-Korea en Mao. Partijloyalisten stellen daarentegen dat de beslissing voor een 'president voor het leven' populair is onder het 'gewone volk' en dat China blij moet zijn met een leider van het kaliber Xi Jinping.

Het Volkscongres heeft in de grondwetswijziging ook ingestemd met een commissie voor staatstoezicht. De instantie is verantwoordelijk voor de controle van het overheidsapparaat en heeft uitgebreide bevoegdheden. Critici zien het als een nieuw instrument voor politieke vervolging en versterking van de leidersrol van de partij. Xi begon in oktober vorig jaar aan zijn tweede termijn van vijf jaar als partijleider en zal aan het einde van de week formeel door het parlement worden benoemd. NU.nl

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina