Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: Almighty dollar

COMMENTAAR: Almighty dollar

10/03/2018 12:00

COMMENTAAR: Almighty dollar

 

PARAMARIBO - HET LAND HEEFT dringend geld nodig. Dat is de grote motivatie om belasting toegevoegde waarde (btw) door te voeren. De Belastingdienst zegt dat er heel veel ruis bestaat over de invoering. Daarom is er drie maanden voor de streefdatum van 1 juli een website gelanceerd die kordaat af moet rekenen met deze ‘indianenverhalen'. Een andere grote motivatie voor de invoering van dit systeem is volgens de regering het feit dat Suriname het enige land in de regio is dat nog geen btw heeft.

Het bovenstaande geanalyseerd hebbende groeit een onbehagelijk gevoel. Want, voeren we een maatregel door omdat we haast hebben en omdat de rest het al doet? Of hebben we onderzocht of deze macro-economische ingreep gedragen kan worden? En dan niet alleen door de bevolking, maar ook door ons belastingapparaat? Hoe goed werkt dat, om binnen drie maanden in staat te zijn deze nieuwe belasting effectief te innen, temeer daar er nu al problemen zijn met het innen van omzetbelasting. Als er gekeken wordt naar de noodzaak van de overheid om meer geld te verdienen, menen critici dat er eerder gekozen zou kunnen worden voor het effectief doorvoeren van vermogensbelasting en wel op onroerend goed. Zij menen dat daarvoor geen enkele aanpassing van de wet nodig is.

Bij Glis, het Grondregistratie en Land Informatie Systeem, is immers al duidelijk wie grond bezit. Dit orgaan heeft het bedje al gespreid voor de Belastingdienst. Die hoeft alleen nog maar te innen. Dat zou sneller kunnen dan de invoering van een vrij ingewikkelde btw. Het IMF heeft recent ook opgeroepen om heffingen door te voeren waarbij de rijkere mensen met meer vermogen dus meer belasting betalen. Dat is niet zo met btw. Het is een regressieve belasting: één waarbij iedereen, ongeacht de hoogte van het inkomen, hetzelfde betaalt. Dat de schijven van de inkomstenbelasting omlaag zullen gaan, is een doekje voor het bloeden.

Want als de regering evenveel zal verdienen aan btw, als ze verliest aan het verlagen van de schijven, dan zou er geen sprake zijn van toegenomen inkomsten. Het leven zal hoe dan ook dus duurder worden voor de burger. Btw knaagt aan de gehele ideologie van deze regering die een sociaal contract met de bevolking getekend heeft. Een belasting die zowel armen als rijken even hard treft, hoort niet thuis in een semi-sociaal systeem. Met btw gaat Suriname dus de kapitalistische weg op en dan geldt the almighty dollar and may God be with us then.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina