Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COLUMN: Oude fiets

COLUMN: Oude fiets

10/03/2018 14:00 - Ganga

Sharda Ganga

Sharda Ganga  

Ik wilde het niet eens hebben over Vrouwendag, zo erg heb ik het gehad met die stortvloed van loze kreten die over ons heen komt, elk jaar met 8 maart, van al de politieke partijen en andere instituten en organisaties die elk jaar alleen op één dag lijken te geloven in de gelijke rechten van vrouwen. Slap gel... uhum, laat ik zeggen, geleuter, want woorden kopen geen actie. Maar vlak voor ik me aan het schrijven van dit stukje zette, kreeg ik een mail van een oud-student.

Kijk, hij had er geen problemen mee dat ik opkwam voor vrouwen en meisjes, begon hij zijn schrijven. Ik beheerste me, en mailde niet meteen terug: 'Dank je wel dat je er geen problemen mee hebt, dat is echt een pak van mijn hart, nu kan ik gerust doorgaan'. Ik besloot over de impliciete 'goedkeuring' te lezen die hij meende me te moeten geven. Hij bedoelde het wellicht niet zo, een ongelukkige formulering, ja - behalve natuurlijk dat het een oud-student Nederlands betrof. Hij vroeg of ik ook aandacht kon besteden aan het feit dat men denkt dat alleen mannen bij kinderen en vrouwen ongewenste seksuele handelingen plegen.

Dat de meeste mannen, volgens hem, hun eerste seksuele ervaring opdeden tussen de elf en de vijftien jaar en dat het meestal een bekende is geweest, een meerderjarige. Net als bij de meisjes, gaf hij aan. Wie bekommert zich om de jongens die heel vroeg worden ingewijd in de liefde, wanhoopte hij, men ziet het niet eens als misbruik, en doet alsof je blij moet zijn dat je 'op die oude fiets' mocht leren rijden. (In elk geval was zijn beeldspraak en kennis van spreekwoorden in orde, dacht de oud-juf in mij). Hij had gelezen dat men dit gedrag van vrouwen ook wil gaan zien als strafbaar, en daar was hij blij om. Ik moest slikken, want het betekende dat hij niet eens wist dat elke seksuele handeling met een minderjarige, ongeacht het geslacht van dader of slachtoffer, een strafbaar feit is.

Hoe kun je zoiets niet weten? Is dit een voorbeeld van hoe erg de indoctrinatie is van de tegenbeweging - de mensen die vinden dat mannen de slachtoffers zijn geworden van de strijd van vrouwen voor gelijke rechten? Die elke keer roepen: maar mannen worden ook misbruikt! maar vrouwen nemen het over! En als alleen vrouwen studeren, met wie moeten ze dan trouwen? (Eh, met een leuke man die er geen problemen mee heeft dat zijn partner hoger geschoold is of meer verdient, zoals mannen dat altijd al deden, wil ik soms zeggen, maar ik hou me in). Zijn verhaal is een illustratie van de onwetendheid die de gelijkheid van vrouwen en mannen parten speelt, en een mooi voorbeeld van wat wij, die vervelende feministen, proberen duidelijk te maken.

De maatschappelijke ongelijkheid tussen mannen en vrouwen treft iedereen, niet alleen vrouwen en meisjes. De ideeën die ten grondslag liggen aan die ongelijkheid krijgen we met de paplepel ingegoten, en ze dwingen ons allemaal in een keurslijf. Jongens zijn inderdaad ook slachtoffer van misbruik, maar dat er zo weinig oog voor is komt omdat ons geleerd wordt dat alle mannen vooral heel veel seks moeten hebben, en willen. Ook jongetjes krijgen die boodschap mee. Waarom we dan nog vooralsnog vooral vechten voor de vrouwenzaak? Omdat de ongelijkheid vrouwen het hardst treft, nog altijd. Zij zijn disproportioneel slachtoffer van seksueel en partnergeweld, zij verdienen minder, zij worden veel meer beperkt in hun bewegingsvrijheid door culturele normen, en hebben veel minder ruimte om eigen keuzes te maken over hun eigen leven, alweer vanwege wat ons geleerd wordt.

Onze wetten beschermen ze onvoldoende tegen ongelijkheid, onze media, hoewel wat beter dan voorheen, portretteren ze als eendimensionale wezens, en ik kan zo nog even doorgaan. Daarom vechten we vooralsnog vooral voor de vrouwenzaak, maar wel vanuit het idee dat een wereld waarin vrouwen als gelijkwaardig worden erkend, ook de emancipatie van mannen met zich mee zal brengen. En dan zullen zowel meisjes als jongetjes die worden betast door een volwassene weten dat het niet mag, en zullen ze dat durven vertellen, zonder gêne dat ze uitgelachen worden omdat ze een bobo zijn of vrees dat ze de schuld krijgen dat zij het hebben uitgelokt.

gangadwt@gmail.com

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina