Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Productie hooglandrijst stijgt

Productie hooglandrijst stijgt

09/03/2018 21:23

Productie hooglandrijst stijgt

Foto: NII  

PARAMARIBO - De productie van hooglandrijst is gestegen van negenhonderd naar drieduizend kilogram per hectare. Dat is te danken aan het toepassen van de juiste teelttechnieken, meldt het NII. Delegaties van de ministeries van LVV en Regionale Ontwikkeling bezochten dinsdag samen met de Braziliaanse ambassadeur Laudemar Aguiar de 'demonstratieplots' in Papatam, waar diverse variëteiten hooglandrijst zijn geteeld.

De proeven met hooglandrijst maken deel uit het trilateraal project tussen Suriname, Brazilië en Nieuw-Zeeland met als thema 'Support to the Improvement of the Upland Rice Cultivation in Suriname'. Het project wordt gefinancierd door Nieuw-Zeeland en waar nodig door Brazilië en Suriname. Brazilië komt in met agrarische expertise en technische assistentie. Dit project is geïmplementeerd met als doel de productie van hooglandrijst in Suriname te verbeteren.

In het binnenland werd hooglandrijst, bekend als bergi aleisi, reeds op kleine schaal verbouwd voor eigen gebruik. Het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij heeft trainingen verzorgd zodat het gewas groter en professioneler kan worden verbouwd. Daarbij zijn teelttechnieken aangeleerd waarmee drie keer zoveel hooglandrijst kan worden geproduceerd. Hooglandrijst is een goed alternatief voor de rijstsector, gezien de steeds veranderende klimatologische omstandigheden die de 'laaglandrijstsector' in gevaar kunnen brengen.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina