Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Verschil van opvatting over bemiddeling president

Verschil van opvatting over betrekken van president bij kwestie-granman

08/03/2018 00:10 - Gilliamo Orban

Verschil van opvatting om president te betrekken bij kwestie granman

Foto: dWT Archief  

PARAMARIBO - “Ik vind het moedig van de hoofdkapiteins dat ze hebben gezegd dat ze het probleem over de benoeming van een granman niet kunnen oplossen en dat ze de president hebben gevraagd om een besluit te nemen.” Dat zegt Erney Landveld, die Naze Amina ondersteunt als grootopperhoofd. Sinds Belfon Aboikoni in juni 2014 is overleden, hebben drie groepen los van elkaar elk een opvolger aangewezen, omdat naar hun mening zij dat mogen doen. “Het geschil wordt steeds complexer en er moet nu een eind aan komen.”

Landveld stelt dat de kwestie de ontwikkeling van de Saramaccaanse gemeenschap stagneert, onder andere op het gebied van onderwijs en gezondheidszorg. Een granman is tevens gesprekpartner van de overheid. Hij verwacht dat Naze Amina als grootopperhoofd erkend zal worden door de staat, omdat hij volgens de traditie Belfon Aboikoni mag opvolgen. "Albert Aboikoni is de broer van Belfon en een broer mag die functie niet bekleden. De andere groep wil dat de granman moet rouleren, maar dat is een nieuw model en er moet hiervoor breed draagvlak zijn onder de Saramaccaners", zegt Landveld.

Peter Amoida, secretaris van de twaalf lo's van de stam der Saramaccaners zegt op persoonlijke titel dat het er bij hem niet in kan dat de hoofdkapiteins niet in staat zijn om het probleem op te lossen. "Elke hoofdkapitein vertegenwoordigt een lo en het zou goed zijn als ze terugkoppelen met hun mensen om mandaat te krijgen voor wat ze moeten doen." De secretaris wijst erop dat tijdens een vergadering met de regering op 24 mei 2017 de benoeming van Albert Aboikoni unaniem is afgekeurd door vertegenwoordigers van de stam. De strijd zou dan moeten gaan tussen Naze Amina en Frans Banai.

Iwan Adjako, secretaris van de Albert Aboikoni-groep, wenst niets te zeggen over het feit dat de hoofdkapiteins willen dat de president een doorbraak moet brengen in de kwestie. "We moeten hiervan eerst formeel op de hoogte gesteld worden door districtscommissaris Yvonne Pinas van Boven-Suriname."

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina