Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Parlement geeft bijzondere aandacht aan positie vrouw

Parlement geeft bijzondere aandacht aan positie vrouw

08/03/2018 15:20 - Wilfred Leeuwin

Voorzitter van de Nationale Assemblee, Jennifer Geerlings-Simons.

Voorzitter van de Nationale Assemblee, Jennifer Geerlings-Simons. Foto: Gov.sr  

PARAMARIBO - De Nationale Assemblee heeft vandaag bij de aanvang van de openbare vergadering bijzondere aandacht besteed aan de positie van de vrouw. Deze aandacht heeft de focus gelegd op de werkelijke achterstand die vrouwen hebben op mannen. Volgens assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons is het niet juist om de strijd van de vrouw te koppelen aan het vragen voor aandacht voor problemen waar mannen mee zitten.

Simons zegt dat de internationale dag van de vrouw er juist is om speciale aandacht te vragen voor hun achterstandspositie. Hiervoor moet gekeken worden naar internationale cijfers die de werkelijke positie van de vrouw aangeven. Zo heeft een op de drie vrouwen te maken met vormen van geweld in de relatiesfeer, terwijl vrouwen in tijden van crisis het zwaarst belast worden.

Alle fracties in het parlement brachten hun felicitaties en ondersteuning uit naar vrouwen in het algemeen en vroegen bijzondere aandacht voor de Surinaamse vrouw. Ingrid Karta-Bink van Pertjajah Luhur zegt dat vrouwen het verschil maken in een samenleving en roept mannen op de ontwikkeling van vrouwen daarom niet tegen te houden.

Volgens Diana Pokie van de Abop zijn er in de strijd voor verbetering van de positie van de vrouw enkele goede ontwikkelingen geweest, "maar we zijn er nog lang niet", zegt zij en vroeg speciale aandacht voor vrouwen op het platteland. Carl Breeveld van DOE zegt dat de strijd van vrouwen niet mag worden gehinderd, maar vindt dat er ook aandacht nodig is voor de achterstandspositie van de man. Hij opperde dat er misschien een speciale dag voor mannen moet komen.

Celsius Waterberg van de BEP kan zich grotendeels terugvinden in het standpunt van Breeveld. Hij zegt dat het gendervraagstuk in gelijke mate, voor zowel de man als de vrouw benaderd en bekeken moet worden. Breeveld en Waterberg merkten op dat Surinaamse vrouwen in het onderwijs een behoorlijke voorsprong hebben ten opzichte van de mannen. Simons kon zich hierin niet helemaal terugvinden.

Fractievoorzitter André Misiekaba van de NDP, memoreerde dat de handelingsonbekwaamheid van de vrouw is opgeheven en dat tien van de 26 leden van zijn fractie vrouw zijn. Patricia Etnel van de NPS vroeg om een speciale commissie in het parlement te benoemen die moet toezien op het genderbeleid van de regering.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina