Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • Gezondheid voor iedereen

Gezondheid voor iedereen, inclusief vrouwen

08/03/2018 09:28 - Aidy Pinas

Gezondheid voor iedereen, inclusief vrouwen

 

PARAMARIBO - Zwangere vrouwen die in feite aan hun lot zijn overgelaten, omdat ze geen medische zorg kunnen genieten, alleen maar om het feit dat deze onbetaalbaar voor hen is. Komt het principe ‘Health for all’ ofwel ‘gezondheid voor iedereen’, wel goed tot zijn recht? “Wat we in Suriname zien is het tegenovergestelde. Door de wet Nationale Basiszorgverzekering zijn er blokkades voor vrouwen om hoogwaardige gezondheidszorg te genieten”, stelt Asha Mungra, voorzitter van de Unie van Surinaamse Vrouwen.

Ze is niet te spreken over wat vooral vrouwen meemaken, om bijvoorbeeld in aanmerking te komen voor een verzekeringspas. "Ik vind juist dat men vrouwen de gezondheidszorg, waarop ze recht hebben, ontneemt." Dinsdag, 7 maart heeft de wereld aandacht besteed aan het 'vrouw zijn', ter gelegenheid van Internationale Vrouwendag vandaag. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft alle landen opgeroepen om gendergelijkheid centraal te stellen ​​bij het streven naar 'Gezondheid voor iedereen.' Dit betekent ook dat elke vrouw en elk meisje toegang moet hebben tot hoogwaardige en betaalbare gezondheidszorg en vrijelijk haar rechten over seksuele en reproductieve gezondheid moet kunnen beleven.

Het thema van de Internationale Vrouwendag gaat over het transformeren van het leven van vrouwen door plattelands- en stedelijke activisten. Volgens Mungra is er geen beleid wanneer het gaat om volksgezondheid. Velen hebben geen toegang tot de zorg. Het sociaal contract dat de regering als verkiezingsstunt heeft gebruikt heeft volgens haar geen soelaas geboden; ze voegt eraan toe dat het oude zorgsysteem veel beter was. Mungra is zelf arts. Ze maakt regelmatig situaties mee die haar hart laten bloeden. Er moet in ieder geval verandering komen, zodat 'gezondheid voor iedereen' ook voor iedere vrouw en elk meisje kan gelden.

Volgens de WHO heeft minstens de helft van de wereldburgers geen toegang tot essentiële gezondheidsdiensten, zoals prenatale zorg gedurende de zwangerschap, of immunisatie om bijvoorbeeld tetanus bij moeders en pasgeboren kinderen te voorkomen. Een onevenredig aantal van deze mensen is van het vrouwelijk geslacht.

Share on Facebook    

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina