Registreren | Inloggen       Colofon
  •  
  • Home
  • COMMENTAAR: SLM-beerput

COMMENTAAR: SLM-beerput

08/03/2018 12:00

COMMENTAAR: SLM-beerput

 

ROBBI LACHMISING, DIRECTEUR van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij (SLM), legt op 3 april zijn functie neer. Op die dag loopt zijn contract af, dat begin januari met drie maanden was verlengd. Lachmising beweerde gisteren in de media dat zijn vertrek niets te maken heeft met de recente onthullingen in de Ware Tijd over de schokkende misstanden bij onder meer de belading van vliegtuigen. Maar al snel werd duidelijk dat dit niet waar is.

Afgelopen zaterdag werd hem door hogerhand te verstaan gegeven dat hij vanwege die onthullingen het veld moet ruimen. En terecht: Lachmising heeft in deze kwestie op alle fronten gefaald en heeft zijn ex-levenspartner die met haar éénmansbedrijf Procons was ingehuurd voor de beladingsactiviteiten de hand boven het hoofd gehouden. Ondanks alle waarschuwingen greep de SLM-directeur niet in. Dat mag hem zwaar aangerekend worden, want daarmee heeft hij willens en wetens de veiligheid van passagiers, cabinepersoneel en piloten op het spel gezet.

Dus zijn positie was absoluut onhoudbaar. Dat zijn contract over een paar weken afloopt komt goed uit. Zo kan hij nog op enigszins elegante wijze de SLM-deur achter zich sluiten. De vraag is echter of hij zo'n vertrek wel verdient. De regering, met minister Jerry Miranda voorop, had hard moeten ingrijpen en Lachmising wegens ernstig falen op straat moeten zetten. Bij reizigers zou dan in ieder geval de indruk bestaan dat men de zaak serieus neemt, waardoor het weinige vertrouwen dat nog in de SLM bestaat, weer een beetje hersteld zou worden.

Maar met het verdwijnen van Lachmising is men er nog niet. Wil men het vertrouwen volledig herstellen, dan zal eerst de volledige SLM-beerput moeten worden leeggehaald. Want vriendjespolitiek heeft de laatste jaren de boventoon gevoerd, waar zelfs familie van de president heeft geprofiteerd: het bedrijf van de echtgenote van Peggy, dochter van Bouterse, werd door Lachmising aangetrokken voor de beveiliging op Zanderij. Of dat volgens de regels is gegaan en wat het allemaal kost, blijft geheim.

Het geklaag van Lachmising en andere SLM-toppers dat de publicaties in de Ware Tijd overtrokken zijn en de toekomst van de SLM op het spel zetten, is misplaatst. Door zijn handelen en vooral door zonder enige transparantie een overeenkomst te sluiten met zijn ex-levenspartner, die er uiteindelijk voor veel geld een potje van maakte en mensenlevens in gevaar heeft gebracht, heeft hij het bedrijf in een onzekere positie gebracht. Dat mag hij zichzelf dus aanrekenen.

Share on Facebook    

Gerelateerde artikelen

Reageren op dit bericht? Bezoek onze Facebook-pagina